L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha internalitzat el Servei d'Al·lergologia, després que el 2014 es tragués a concurs públic per dos anys i s'adjudiqués al gener de 2015, a l'empresa Unitat Diagnòstic Al·lèrgia Medicamentosa SL (UDAM). Una acció que va generar "malestar" entre la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) que advocava per "un servei sanitari exclusivament públic" i que va denunciar "l'eliminació" a Girona d'una plaça d'especialista en Al·lergologia a la Xarxa Pública, arran d'aquest procés.

Així, segons va explicar ahir l'IAS a través d'un comunicat, la Regió Sanitària de Girona li va encarregar la prestació d'aquest servei "per tal de donar resposta" a la demanda d'atenció sanitària en el diagnòstic i el tractament de les al·lèrgies de les zones de la Selva interior, el Gironès i el Pla de l'Estany, però es va optar per externalitzar-lo perquè "no tenia experiència en aquesta activitat". Després de l'adjudicació el gener de 2015, l'UDAM va començar a dur a terme la seva activitat al Santa Caterina el 13 d'abril d'aquell mateix any. "Després de catorze mesos d'activitat però, l'IAS ha considerat que ja ha adquirit prou experiència per desenvolupar-la íntegrament amb mitjans propis, tenint en compte, a més, que es preveu que tingui una continuïtat en el temps de forma indefinida" assegurava ahir la institució. "Aquesta continuïtat requereix una estabilitat dels professionals i de l'organització de la consulta més enllà dels riscos que pot suposar haver de fer concursos periòdics -tal com estableix la Llei de contractes del sector públic-, i els canvis d'empresa proveïdora que poden implicar" afegeix la nota on es precisa que l'al·lergòloga que s'ha contractat és la mateixa que ha estat realitzant l'activitat durant aquests darrers mesos.

El nou servei -en funcionament des de l'1 de juny- està format per un metge i un professional d'infermeria, que realitzaran unes 1.500 primeres visites a l'any, a més de les visites successives que se'n derivin. A més, realitzaran uns 1.200 estudis anuals de pacients amb al·lèrgies a medicaments, aliments i microorganismes.