Conèixer l'entorn natural per conservar-lo

Una guia pedagògica proposa 41 experiències perquè els infants descobreixin la fauna i la flora a partir del joc

08.06.2016 | 07:18
L´observació de la molsa de l´escorça dels arbres és una altra de les idees que es recullen en el manual · «Natura per a petits i grans»

La descoberta del territori, ­l´observació dels animals i les plantes, conèixer el perquè d´alguns fenòmens naturals, fer comprovacions directes i jugar són els eixos d´una eina pedagògica en forma de llibre i manual pràctic: Natura per a petits i grans (Curbet Edicions), de l´ornitòloga, naturalista i educadora Alba Casals Mitjà i el biòleg i ambientòleg Ponç Feliu.

El volum recull un total de 41 experiències centrades en la natura que es presenten com a jocs, experiments, descobertes o tallers pensats per a un públic en edat escolar. Es tracta, doncs, d´una guia de recursos didàctics i familiars en la qual les fotografies il·lustren amb claredat l´objecte de cada activitat, que sempre remarca la importància de preservar l´entorn natural.

Acostar a èpoques anteriors
A l´hora d´organitzar el contingut, els autors han buscat, d´una banda, l´equilibri entre propostes assequibles i d´altres que impliquen més complexitat; i d´altra banda, entre les estacions de l´any i la representativitat geogràfica dels llocs on se situen les experiències, treballant amb plantes, aigua, roques, animals o productes oferts per l´entorn.

A més, el llibre també es proposa recuperar activitats tradicionals i històriques, amb la voluntat d´apropar l´alumnat actual a formes de vida d´altres èpoques –de la infantesa dels seus avis o més enllà.

El caràcter pedagògic del llibre queda reflectit en l´estructura de les 41 experiències que s´hi plantegen, amb una introducció que en descriu la motivació, l´època de l´any i el lloc més adients per dur-la a terme, la durada de l´activitat, l´edat mínima de les nenes i els nens que la poden realitzar, el material necessari per portar-la a la pràctica, el seu objectiu, la metodologia i el missatge.

El material s´estructura en sis apartats, cadascun d´ells identificat amb un color diferent: el blau per l´aigua, el verd per la flora, el vermell per la fauna, el taronja per les roques, els minerals i els fòssils, el violeta per un bloc anomenat «orientació» i el groc pels recursos del medi.

La publicació es completa amb un glossari que conté les paraules que els autors han considerat necessàries o rellevants, així com un llistat de noms comuns i populars que s´acompanyen de les denominacions científiques que els corresponen. En aquest cas, la finalitat és ressaltar la riquesa del llenguatge popular, arreu de les comarques de Girona.

Com a síntesi, Alba Casals i Ponç Feliu expliquen en el pròleg de Natura per a petits i grans que, des del seu punt de vista, és «interessant que pares, professors o educadors s´impregnin de cadascuna de les experiències per transmetre-la ells mateixos, i a la seva manera, als més joves».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema