Des que es va començar a implantar el Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Figueres a principis d'aquest any, s'han detectat dos pacients amb càncer i ja han iniciat el tractament. A mitjans de gener el Servei Català de la Salut va començar a enviar les cartes d'invitació a persones d'entre 50 i 69 anys i en total, fins al mes d'octubre s'hi convidaran més de 10.300 veïns de l'ABS, que a més de la capital altempordanesa també inclou Fortià, Riumors, Vila-sacra i el Far d'Empordà.

Fins el 26 d'abril s'havien convidat 5.519 persones, i s'hi havien acollit 1.348 veïns, un 24,42% de la població invitada, una xifra que, recorden des del Departament de Salut, queda lluny de la participació aconseguida en les altres ABS de la regió sanitària de Girona on s'ha implatat fins ara, que és del 40%.

En aquests moments, hi ha població convidada a totes les comarques gironines, ja que el programa de detecció precoç està actiu en diverses ABS de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Ripollès, la Garrotxa i la Selva.

La participació al programa és voluntària. Els veïns convidats reben una carta d'invitació que han de dur a una farmàcia adherida al programa. Allà els donaran un kit per a recollir la mostra de femta, que hauran de tornar a dur a l'establiment per a fer-la arribar al laboratori i faci una anàlisi per detectar restes de sang a la femta.

En cas que els resultats siguin positius, els participants seran citats a la unitat d'endoscòpies de l'hospital de Figueres, on se'ls informa dels passos a seguir, començant per una colonoscòpia diagnòstica. A Figueres, fins l'abril havien donat positiu 84 de les proves i s'havien fet 41 colonoscòpies.

Per a conscienciar la població de la importància de participar al programa, fins el 16 de juny el CAP de Figueres acollirà una mostra cedida per l'AECC Catalunya contra el Càncer. La mostra informa sobre què és el còlon, com s'hi forma el càncer, com prevenir-lo i la necessitat de detectar-lo precoçment. A més, el dia 16, la mostra es traslladarà al mercat setmanal, on professionals del CAP i membres de l'AECC explicaran els motius per fer-se la prova.