Un gestor gironí s'enfronta a 3 anys de presó acusat d'estafar una olotina amb problemes psiquiàtrics i quedar-se amb el seu patrimoni. Segons el fiscal, el processat va ensarronar la dona fent-li creure que signava els documents per a un crèdit, quan en realitat allò que feia era rubricar dues noves hipoteques i una opció de compra sobre les seves propietats (un pis i un local). El gestor va quedar-se els immobles per menys de 30.000 euros i, a sobre, en va rebre 20.000 per part de la víctima (que els hi va donar pensant-se que li tornava el crèdit). El ministeri públic imputa al processat un delicte d'estafa i sosté que, a l'hora de teixir l'engany, el gestor va aprofitar-se "del baix nivell cultural de la víctima" i del fet que pateix bradipsíquia, un trastorn que li provoca lentitud a l'hora de pensar i "dificultat per processar informació complicada". A més de la pena de presó, el gestor s'enfronta a pagar una multa de 3.240 euros.

Segons recull l'escrit del fiscal, l'estafa va tenir lloc entre mitjans i finals del 2012. Aleshores, el gestor, que ara té 63 anys, era propietari de la 'Societat Patrimonial Riu Ter'. La víctima era una dona olotina, que va anar a demanar-li assessorament perquè volia ajudar el seu nebot, que passava per problemes econòmics.

El fiscal sosté que el processat, però, va fer venir-s'ho bé per ensarronar la dona i quedar-se amb el seu patrimoni. En concret, el pis on vivia, situat al carrer Mossèn Jacint Verdaguer d'Olot, i un local del carrer Abat Racimir, a la mateixa ciutat.

Segons l'escrit de qualificacions provisionals, el gestor va portar la dona davant un notari de Salt (Gironès) i li va fer signar uns papers. L'acusat li va explicar que eren per avalar un crèdit per al nebot. En realitat, però, allò que va rubricar l'olotina va ser una nova hipoteca damunt les seves propietats, i una opció de compra a favor de la societat Riu Ter.

El fiscal subratlla que el gestor es va "aprofitar de la bona fe" de la víctima, del seu baix nivell cultural i del fet que era "especialment vulnerable" ja que patia una malaltia psiquiàtrica. En concret, la dona té bradipsíquia, un trastorn que li provoca lentitud mental a l'hora de raonar i que li impedeix "comprendre operacions de naturalesa econòmica de caràcter complex".

Sense ser-ne conscient

La signatura dels papers davant notari es va fer el 22 de juny del 2012. Als documents, s'hi feia constar que la dona rebia 25.000 euros. Segons el fiscal, l'olotina es pensava que eren els diners del crèdit, quan en realitat sortien de les dues noves hipoteques que havia signat. L'acusació també subratlla que, aleshores, la víctima "no era conscient" que en paral·lel havia signat una opció de compra a favor del gestor, perquè apart de no explicar-se-li, el notari tampoc va llegir tots els documents.

Amb aquests documents, tres mesos després, i com que la dona no pagava les quotes de les hipoteques (de fet, no era conscient ni que les tenia) el gestor va adjudicar-se el seu patrimoni. Per al pis i el local, l'home en va pagar 29.000 euros.

Però la cosa, com indica el fiscal, no va acabar aquí. I és que a mitjans de desembre, l'olotina, "que encara no sabia" que s'havia quedat sense propietats, va pagar-li 20.000 euros al gestor, pensant-se que li retornava el crèdit.

3 anys de presó

El ministeri públic imputa al processat un delicte d'estafa. Li demana una pena de 3 anys de presó i una multa de 3.240 euros. A més, al seu escrit, l'acusació pública subratlla que l'olotina reclama els danys i perjudicis que va patir arran de l'engany. I és que, apart de quedar-se sense propietats (després, el jutjat va aturar el procés) la dona va haver de pagar 2.636,82 euros en concepte de plusvàlua i 34,85 euros de factura al notari.

El judici per aquests fets s'ha fixat per a finals de juny a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona.