El ple de l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ha aprovat, per unanimitat, reclamar 28.823,59 euros d'indemnització en concepte de danys i perjudicis a l'empresa que va deixar inacabades les obres de la segona fase de construcció del nou ajuntament. Segons l'informe que l'equip de govern ha portat al ple d'aquest dimarts, la constructora ha certificat obres que no estan enllestides, que tenen amidaments erronis i també ha deixat treballs pendents. En paral·lel, l'equip de govern també proposa reclamar una indemnització a l'arquitecta, però encara estan quantificant quin import podrien demandar i quina és la via més idònia per fer-ho. El consistori ha donat llum verda al projecte per acabar les obres del polèmic edifici i xifra la inversió necessària en més de 137.000 euros

L'acord de ple aprovat aquest dilluns al vespre recull que el ple de l'Ajuntament de Castellfollit (aleshores amb majoria de CiU) va adjudicar la segon fase de les obres de construcció del nou consistori a l'empresa COEMPCO S. A. per un total de 423.277,30 euros. Un cop enllestits aquests treballs, l'edifici hauria de poder "ser ocupat i destinat a seu de les oficines municipals".

El ple del 15 de desembre del 2015 va aixecar acta notarial de l'estat de les obres i va acordar resoldre el contracte i confiscar al contractista la fiança de 18.244,71 euros (que es descomptaria de la indemnització que reclamen). "A l'acta notarial es va poder constatar que les obres que han estat certificades, no estaven realment executades", recull l'acord de ple. A més, ressalten que no s'ha fet l'acta de recepció de les obres i encara queden per certificar 6.813,26 euros. "La resta del projecte està certificat i abonat", exposen.

Com que les obres no estan enllestides i, a més, la constructora ha fet fallida i està en mans d'un administrador concursal, l'ajuntament ha decidit quantificar els danys i perjudicis provocats per la no finalització de les obres i reclamar-los. El motiu que ha portat l'Ajuntament de Castellfollit de Roca, en mans d'ERC, a prendre aquesta decisió és donar resposta a una reclamació d'una quantitat de diners en concepte d'interessos de demora que l'administrador concursal els hi ha exigit per un retard que hi va haver en el pagament de les certificacions d'obres.

Segons l'acord aprovat per unanimitat, la suma és de 28.823,59 euros (16.855,19 euros per obra certificada no executada, 3.062,72 euros per obra certificada amb amidaments erronis i 8.905,68 euros de redacció del projecte d'acabament d'obres pendents). Restant-hi la fiança confiscada, l'import a abonar seria de 10.578,88 euros.

L'acord de ple es farà arribar a l'empresa i a l'administrador concursal que està executat la liquidació de l'empresa perquè es pronunciïn sobre la reclamació. Sinó, l'equip de govern no descarta recórrer a la justícia interposant una demanda per la via civil.

El ple també ha donat llum verda per unanimitat al projecte que defineix i quantifica les obres que falten per enllestir definitivament l'edifici i que pugui entrar en servei, després d'anys de litigis i obres empantanegades. Segons el projecte, els treballs que encara hi ha pendents costaran 137.017 euros i, si es fan de forma simultània, el termini d'execució seria de quatre mesos.

El nou ajuntament de Castellfollit de la Roca, situat a la plaça Sant Roc número 1, ha estat envoltat de polèmica i va desencadenar diversos processos judicials que ara, nou anys després de l'adjudicació de les obres, comencen a arribar al final. El jutjat va declarar il·legal el nou edifici, sobre el qual pesava una ordre d'enderroc parcial que es va evitar després d'indemnitzar amb 175.000 euros el propietaris d'uns terrenys no expropiats que s'havien envaït.