Títols honorífics oblidats en el passat

Algunes actes de les sessions de l'època franquista de la Diputació tornen a l'actualitat

09.06.2016 | 07:24
Títols honorífics oblidats en el passat
Títols honorífics oblidats en el passat

Després de revisar els documents de fa unes dècades, el govern de la corporació ha plantejat no retirar una de les medalles d'or perquè, segons ha valorat el president de la institució, Pere Vila, la distinció es va atorgar a un expresident de la Diputació com «un reconeixement, de mèrit intern, a una trajectòria»

L'última vegada que un ple ordinari de la Diputació de Girona va tractar sobre una medalla d'or de l'època franquista va ser el juliol del 2005. En aquella sessió, es va aprovar per unanimitat una moció que demanava retirar la medalla d'or de la província -concedida el febrer del 1959- a Francisco Franco. «Es podria qualificar el règim [franquista] de genocida cultural si atenem a les paraules de l'historiador Josep Benet i el definim com a qualsevol acte deliberat comès amb la intenció de destruir la llengua, religió o cultura d'un grup nacional, racial o religiós», argumentava el text del 2005 per treure la medalla a Franco.

Ara bé, en aquella ocasió no es va mencionar el títol de president honorífic de la Diputació que el juliol del 1945 es va atorgar a Franco. Tampoc les medalles d'or que -també en època franquista- la corporació va concedir a militars, ministres i caps del règim, com van ser José Lacalle Larraga, Alfonso Pérez Viñeta, Gonzalo Fernández de la Mora, Luis Carrero Blanco i Victorino Anguera Sansó. Els guardons havien quedat oblidats en el passat fins que aquesta setmana la CUP va alertar que es tracta de títols honorífics que encara es mantenen vigents, ja que l'únic que s'ha revocat -fins ara- ha estat la medalla d'or a Franco.

Per això, els darrers dies la Diputació ha revisat les actes de les sessions plenàries de l'època franquista i ha enumerat els diferents títols concedits. La corporació ha detectat els mateixos casos que va denunciar la CUP (sis medalles d'or i el títol honorífic a Franco). L'equip de govern de CiU -després de llegir els documents- ha plantejat no retirar una de les medalles. Es tracta del guardó atorgat a l'expresident de la Diputació Juan de Llobet Llavari, a qui el ple del gener del 1968 va concedir la medalla d'or per la seva «brillant tasca» al capdavant de la corporació.

El text del 1968 justificava que Llobet va començar la seva trajectòria a la Diputació el juny del 1956 dedicant part de la seva activitat «als pobles rurals, posant en marxa el servei de cooperació». També argumentava que va afrontar la problemàtica derivada del creixement de turistes amb una ampliació progressiva de la xarxa de carreteres, a part de «sorgir la somiada realitat de l'aeroport de Girona Costa Brava». Per les anteriors i altres raons, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha valorat: «Entenem que la medalla de Llobet es circumscriu a la seva feina de president».

«Va ser un reconeixement, de mèrit intern, a una trajectòria», ha afegit Vila, que ha avançat que el grup de CiU esperarà que la CUP presenti la moció que demanarà treure els títols honorífics per decidir si s'adhereix a la proposta. El president ha recordat que la previsió és votar la moció al ple ordinari d'aquest mes de juny.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un home apedrega un tren que entrava a Flaçà

Un home apedrega un tren que entrava a Flaçà

El revisor havia fet baixar el viatger d'un altre comboi per no tenir bitllet

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Els enllaços creixen un 1,31% i el 85,1% són civils Les dones es casen per primer cop, de mitjana,...

Enllaços recomanats: Premis cinema