Cinc equips participaran dissabte en la primera edició de l'Oncoswim, una nedada solidària a la Costa Brava impulsada per la Fundació Oncolliga Girona i el CN Radikalswim. El repte unirà els 30 km que separen l'Estartit i Calella de Palafrugell, que els equips de quatre nedadors que hi participen poden fer en dues modalitats, per relleus o en grups. La prova es complementarà amb una altra nedada més curta, la mini-Oncoswim, en la qual els organitzadors esperen reunir un centenar de participants. Els diners que es recaptin amb les dues proves es destinaran a finançar un projecte d'investigació sobre el càncer de mama triple negatiu que està desenvolupant un equip d'investigadors de la Universitat de Girona, amb el suport d'ICO-Girona.

Per inscriure's els equips han de fer un donatiu mínim de 500 euros a la Fundació Oncoliga Girona, que els destinarà a la realització d'un estudi clínic de la UdG i l'ICO d'un subtipus de càncer de mama molt agressiu que afecta sobretot dones joves. Els equips que participaran en aquesta primera edició de la prova són Sepiones Radikal, Bros Alemany, Recobru's Team, AAOO-cnVic-ETB i Radikal Ladies.Tots ells prendran la sortida a partir de les 6.30 del matí, a la platja de l'Estartit, i l'arribada està prevista entre les 5 de la tarda i les 8 del vespre a la platja de Port Bo, a Calella de Palafrugell.

Les exigències físiques de la prova van portar els organitzadors a oferir una alternativa més assequible per a tots els aficionats a nedar en aigües obertes: la mini-Oncoswim, entre Llafranc i Calella de Palafrugell (1,5 km). Per participar-hi cal que fer una inscripció solidària de 25 euros (36 euros en el cas dels no federats) a l'apartat Dorsal 0 de la pàgina web www.oncoswim.cat. Les inscripcions estaran obertes també el mateix dia de la prova, davant de l'oficina de turisme de Llafranc, de 14.00 h. a 16.30 h. La sortida de la prova està prevista a les 16.45 h. aproximadament.

El càncer de mama triple negatiu

En aquesta primera edició de l'Oncoswim tots els diners recaptats es destinaran a finançar un projecte d'investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupat pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l'Institut Català d'Oncologia (ICO). L'objectiu de la investigació és trobar nous tractaments per a pacients amb càncer de mama triple negatiu.

Després d'una primera fase preclínica, l'equip investigador, dirigit per les doctores Teresa Puig i Gemma Viñas, vol tirar endavant ara un estudi clínic seleccionant mostres de pacients amb càncer de mama triple negatiu diagnosticades a Girona per analitzar si expressen diferents biomarcadors (proteïnes) que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en el te verd o els seus derivats que permetin desenvolupar nous medicaments per aquest subtipus de càncer.

El pressupost total d'aquest estudi, tenint en compte que comprendria entre 80 i 100 pacients, és de 20.000 euros, i l'objectiu de l'Oncoswim és ajudar al seu finançament amb una aportació mínima de 6.000 euros, dels quals ja se'n porten recaptats la meitat.