La Junta de JARC-COAG a Girona va informar ahir que ha aconseguit el compromís d'ERC de pressionar al Senat perquè es creï una ponència que analitzi els usos agrícoles vinculats als rendiments de les seves construccions.

En una reunió del seu president, Joaquim Suñer, amb els senadors republicans, Jordi Martí i Quim Ayats, es va constatar que la regularització cadastral impulsada pel Govern de l'Estat, en què s'equiparen les edificacions en sòl rústic amb les dels valors industrials, "resulta injusta i està poc ajustada a la realitat", va dir el sindicat.

JARC-COAG va qualificar la regulació cadastral d'"excessiva" i va denunciar que "està perjudicant els pagesos i ramaders catalans perquè atorga al patrimoni un valor massa elevat que repercuteix en el pagament d'impostos". Per aquest motiu, els representants dels agricultors van demanar als dos senadors republicans que sol·licitin a la Direcció General del Cadastre, òrgan depenent del Ministeri d'Hisenda, que revisi a la baixa aquesta valoració, tal com també ho va demanar l'organització agrària.

D'altra banda, Suñer va traslladar als senadors que instin als ajuntaments de la seva formació política a què es bonifiqui l'IBI de les construccions agrícoles en sòl rústic. D'aquesta manera, fent ús de la seva potestat, els consistoris poden rebaixar fins al 95% de l'import del tribut -va argumentar el sindicat. Així mateix, el president va destacar la necessitat que des de les institucions supramunicipals, com la Diputació o els Consells comarcals del Gironès o de l'Alt Empordà, recolzin la iniciativa.

JARC-COAG va assenyalar que està previst que el pròxim 13 de juny l'Ajuntament de Girona debati en el seu ple mensual si aplica la bonificació del 95% de la quota de l'IBI a les construccions agrícoles en sòl rústic, tal com permet la Llei General Tributària. La mesura també es va proposar des de JARC-COAG Girona, després que el seu president es reunís el 24 de maig amb l'alcaldessa, Marta Madrenas.