L'alcalde de Riudaura, David Jané (Fem Riudaura) i regidors van anar a l'Arxiu Històric de Girona, on van digitalitzar fotografies aèries del 1956. Es tracta de les imatges preses en el conegut com a vol americà. Una empresa americana va fer les fotografies per encàrrec de l'Oficina del Cadastre.

"En el cas de Riudaura -segons va explicar l'alcalde- es pot comprovar com els camins eren més nets i la parcel·lació més petita". Va afegir: "Els camps eren més petits i hi havia més masies destinades només a l'activitat agrícola".

Va assenyalar que ara l'Ajuntament definirà els camins de les fotografies i els contrastarà amb els plànols i d'altra documentació que hi ha a l'Ajuntament.

A més, l'Ajuntament ha fet almenys 2 sessions amb veïns, caçadors i membres del Centre Excursionista Olot per tal d'acabar la definició dels camins.

Feta la feina de documentació -segons va explicar Jané-, la idea és parlar amb els propietaris. La voluntat és negociar els passos, treure baranes i treure o condicionar els pastors elèctrics. El més important -segons va destacar- serà evitar el pas dels camins per davant de les façanes de les cases. "Abans -va indicar-, els camins passaven per les eres". La idea, doncs, és negociar camins de circumval·lació per l'exterior de les cases.

El pas final -segons ell- és mobilitzar els veïns de Riudaura. En una acció similar a les darreres neteges de la vora del riu, grups de voluntaris es dedicaran a netejar i marcar els camins.

"Un cop els tinguem nets i -va explicar-, farem una fitxa de cada camí". El pas final serà agrupar les fitxes en un catàleg de camins. Ha indicat que la previsió es tenir els camins catalogats a finals d'aquest any o principis del vinent.