Girona, regió de terratrèmols: més de 200 sismes en l'últim any

La major part dels que es registren són imperceptibles, però els experts alerten que els "sismes destructors es poden tornar a produir"

10.06.2016 | 07:21

Girona és regió de terratrèmols. I una de les més actives de Catalunya a jutjar per les dades de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que xifra en 254 els sismes que ha patit la demarcació des del juny del 2015. Aquesta dada representa més d'una quarta part de tots els terratrèmols que hi ha a Catalunya en un any (uns 800), i cobra encara més rellevància si tenim en compte que la major part d'ells tenen el seu epicentre en quatre comarques: la Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa i la Selva.

La terra es mou, i força, sota les comarques gironines. Els experts que ahir van participar en una jornada organitzada per l'ICGC conclouen que l'activitat a casa nostra és "moderada". És a dir, hi ha bastants sismes però la majoria són imperceptibles. Els científics subratllen que els terratrèmols es comencen a notar a partir de la magnitud 2.

En aquest sentit, considerant dades històriques cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3 a Catalunya. Cada dos anys i mig es registra un terratrèmol superior a 4 graus i, cada 30 anys, un de més de 5. Només es té coneixement d'un terratrèmol de 6,3 graus a la història, el del 1428 a la zona de la Garrotxa i el Ripollès.

No obstant això, tot i que estem al costat "bo" del Mediterrani (a Grècia i Turquia els terratrèmols són més violents), el cap de sismologia de l'ICGC, Xavier Goula, va avisar que "el fenomen sísmic és recurrent i els sismes destructors es poden tornar a produir".

Els sismes "destructors" aquí són, afortunadament, poc freqüents. A banda del de 1428, altres terratrèmols més recents s'han deixat sentir amb força, com el del 1923 a la Vall d'Aran i el de 1927 al Montseny. El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) fou el del 21 de setembre del 2004 al Ripollès, de magnitud 4.

Un dels que també es va notar a diversos quilòmetres a la rodona va ser el del 28 d'octubre passat a les costes empordaneses, de 4,3 graus.

La recurrència, clau per predir
El cap de sismologia va admetre que "no hi ha cap manera de predir un terratrèmol perquè és un fenomen sobtat que no té signes precursors".

Tot i això, "es pot estudiar la sismicitat i conèixer el risc", va afegir. Considerant tots els sismes coneguts es pot fer el següent càlcul de recurrència. Aquesta recurrència aconsella monitoritzar constantment la sismicitat, avaluar el risc i comptar amb els plans d'actuació adequats. "L'estratègia que s'ha de seguir és la prevenció i una bona construcció dels edificis", va resumir Goula.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema