Investigadors de l´IDIBGI, encapçalats pel doctor Josè Manuel Fernàndez Real, i amb professionals del Regne Unit, Eslòvenia, Islàndia, Finlàndia, Àustria i dels Estats Units d´Amèrica han participat en un estudi conjunt que ha aconseguit identificar un gen, anomenat tiosulfat sulfurtransferasa - thiosulfate sulfurtransferase (TST)- que tenen les persones primes. Les investigacions van arrencar analitzant una soca de ratolins que s´havien mantingut prims durant més de 60 generacions. Les investigacions han demostrat que els teixits grassos d´aquests ratolins tenen nivells d´alts d´una proteïna també anomenada TST, que produeix el gen del mateix nom, i que ajuda a desintoxicar els residus nocius que s´acumulen dins les cèl·lules de greix. Tot i donar-los una dieta alta en calories, la prevalença de l´obesitat es mantenia estable. Posteriorment, els experts van crear una nova soca de ratolins amb alts nivells de TST que van ser capaços de resistir l´augment de pes i la diabetis.

L´estudi també es va traslladar en humans i s´ha descobert que els individus obesos tenen menys expressió d´aquest gen que els que són considerats prims. A grans trets, l'estudi ha permès detectar que hi ha una població d'individus que no són genèticament susceptibles a l'obesitat. Els resultats d´aquesta investigació s´acaben de publicar a la revista ´Nature Medicine´, una de les més prestigioses del món, amb el títol ´La identificació genètica del tiosulfat sulfurtransferasa com a objectiu antidiabètic expressat als adipòcits de ratolins seleccionats pel fet d´estar prims´.

D´altra banda, aquest descobriment també obre una via per a la creació de noves teràpies per pacients que pateixen diabetis tipus 2 i pot ajudar a crear noves estratègies per a persones amb obesitat, malalties cardiovasculars o metabòliques associades.

L´IDIBGI, va néixer el juliol del 2005 i està vinculada amb la Fundació Privada Doctor Josep Trueta. Té com a objectiu promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l´àmbit de les comarques de Girona. Per això, el centre aglutina grups de recerca de l´Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l´Institut d´Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l´Institut de Diagnòstic per la Imatge, l´Institut Català d´Oncologia i l´Institut Català de la Salut a Girona.