Investigadors de l'IDIBGI participen en un estudi que ha permès identificar un dels gens de les persones primes

El descobriment s'ha publicat recentment a la prestigiosa revista «Nature Medicine» i pot ajudar a tractar pacients obesos o amb diabetis

10.06.2016 | 13:44

Investigadors de l´IDIBGI, encapçalats pel doctor Josè Manuel Fernàndez Real, i amb professionals del Regne Unit, Eslòvenia, Islàndia, Finlàndia, Àustria i dels Estats Units d´Amèrica han participat en un estudi conjunt que ha aconseguit identificar un gen, anomenat tiosulfat sulfurtransferasa – thiosulfate sulfurtransferase (TST)- que tenen les persones primes. Les investigacions van arrencar analitzant una soca de ratolins que s´havien mantingut prims durant més de 60 generacions. Les investigacions han demostrat que els teixits grassos d´aquests ratolins tenen nivells d´alts d´una proteïna també anomenada TST, que produeix el gen del mateix nom, i que ajuda a desintoxicar els residus nocius que s´acumulen dins les cèl·lules de greix. Tot i donar-los una dieta alta en calories, la prevalença de l´obesitat es mantenia estable. Posteriorment, els experts van crear una nova soca de ratolins amb alts nivells de TST que van ser capaços de resistir l´augment de pes i la diabetis.

L´estudi també es va traslladar en humans i s´ha descobert que els individus obesos tenen menys expressió d´aquest gen que els que són considerats prims. A grans trets, l'estudi ha permès detectar que hi ha una població d'individus que no són genèticament susceptibles a l'obesitat. Els resultats d´aquesta investigació s´acaben de publicar a la revista ´Nature Medicine´, una de les més prestigioses del món, amb el títol ´La identificació genètica del tiosulfat sulfurtransferasa com a objectiu antidiabètic expressat als adipòcits de ratolins seleccionats pel fet d´estar prims´.

D´altra banda, aquest descobriment també obre una via per a la creació de noves teràpies per pacients que pateixen diabetis tipus 2 i pot ajudar a crear noves estratègies per a persones amb obesitat, malalties cardiovasculars o metabòliques associades.

L´IDIBGI, va néixer el juliol del 2005 i està vinculada amb la Fundació Privada Doctor Josep Trueta. Té com a objectiu promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l´àmbit de les comarques de Girona. Per això, el centre aglutina grups de recerca de l´Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l´Institut d´Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l´Institut de Diagnòstic per la Imatge, l´Institut Català d´Oncologia i l´Institut Català de la Salut a Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirià

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirà

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

La festa major de Banyoles, la Fira de la Castanya de Viladrau, i la Fira del Bolet a Albanyà...

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Música, teatre fires i festes formen part de la nostra selecció

Enllaços recomanats: Premis cinema