El Servei de Rehabilitació Psicosocial de l'Institut d'Assistència Sanitària va atendre l'any passat 400 usuaris, 372 a la unitat de subaguts i 28 a l'espai residencial. Es tracta d'un recurs especialitzat en el tractament de persones amb un trastorn mental greu com la psicosi o l'esquizofrènia per a donar-los eines per a ser autònomes. L'objectiu d'aquest tractament rehabilitador que fa servir tallers o grups psicoterapèutics i psicoeducatius és ajudar el pacient a ser responsable de la seva malaltia i que, en la mesura del possible, recuperi el seu projecte de vida.

Consta de dues unitats, una de les quals és un espai residencial destinat només als usuaris provinents de l'antic Hospital Psiquiàtric de Salt que van quedar exclosos de la xarxa social. Actualment acull 28 usuaris, fa anys que no accepta pacients nous i es reconvertirà en un programa de suport comunitari sense cap plaça residencial.

La segona és la unitat de subaguts, que disposa de 50 llits, i que a més de la millora clínica, té una funció rehabilitadora i de reinserció a curt i mig termini. Ofereix serveis a les persones amb trastorns mentals greus, sovint d'evolució crònica on predominen els dèficits o inconvenients vinculats a la malaltia i que comprometen greument el seu nivell d'autonomia. L'estada mitjana és de 37 dies.

L'any 2015, aquesta unitat de subaguts va atendre 372 pacients, 52 dels quals van anar al Pis Escola, un recurs pont entre l'hospitalització i la comunitat.

El Pis Escola és un programa que es desenvolupa fora del recinte hospitalari de Salt i que permet que els usuaris posin en pràctica tasques domèstiques i quotidianes abans de rebre l'alta de l'hospital, per a que s'acostin a la vida autònoma sense trencar bruscament el vincle amb l'IAS.

Acull usuaris que vulguin participar-hi voluntàriament i que estiguin estables des del punt de vista psicopatològic. Durant sis sessions al llarg de tres setmanes consecutives, amb un màxim de quatre usuaris per període, es treballa amb cada persona aquells aspectes en funció de les seves necessitats.