La manca de regulació dels menjadors escolars permet la massificació en alguns torns de dinar en centres educatius gironins, on un sol monitor pot haver de fer front a grups de 30 o 35 alumnes. La secció de Lleure educatiu i Sociocultural de CCOO ha denunciat aquest fet, tot alertant que determinades empreses abarateixen costos estalviant en personal.

El sindicat reclama a l’administració que reguli el sector i limiti la ràtio d’escolars per monitor, determini com han de ser els espais i exigeixi a les empreses adjudicatàries del servei que desenvolupin projectes educatius, tot plegat per garantir un nivell de qualitat.

La portaveu gironina de l’àrea de Lleure educatiu de CCOO, Marisa Micó, va explicar que la majoria de menjadors escolars de les comarques de Girona depenen dels Consells comarcals, «que no marquen ràtios» i no tenen en compte l’edat dels alumnes, «un problema -va dir- perquè ni menja el mateix ni necessita el mateix un nen de 1r que un de 6è». Micó va criticar que no hi hagi «cap barem establert» i que «l’habitual és que hi hagi de 30 a 35 alumnes per monitor». Malgrat això, va apuntar que, en altres ocasions, les empreses assignen un segon treballador quan els grups assoleixen els 27 alumnes. La portaveu sindical va contrastar la situació actual amb l’anterior a la crisi econòmica, «quan hi havia una ràtio de 15 alumnes per monitor a Infantil i 25 a Primària».

En la seva opinió, «les empreses abarateixen preus amb personal» i ho va concretar amb una escola gironina -de la que no va desvetllar el nom- «on aquest curs hi ha 90 nens de 3r a 6è de Primària per a dues monitores». Va afegir que el problema també afecta el personal de les cuines perquè «amb la crisi es va reduir personal i aquests llocs de treball no s’han recuperat».

Marisa Micó va remarcar que els usuaris habituals del menjador s’incrementen amb els eventuals, que s’hi queden en funció de l’horari de les seves activitats. «Són nens que no estan en unes llistes que es poden desbordar tant com vulguis», va afirmar. La representant sindical i treballadora del sector va dir que normalment s’organitzen dos torns de menjador, per a Infantil i Primària, però va advertir que «de vegades els menjadors han quedat obsolets» i els més grans «no caben en un sol torn i s’han de partir o han de dinar amb presses perquè fan extraescolars i els horaris es trepitgen».

Un altre motiu de queixa d’aquests professionals és la manca de personal de suport -tipus vetlladores- que atengui l’alumnat amb necessitats educatives especials durant el dinar. En el cas de Girona, Micó també va lamentar que les empreses no alliberin d’altres feines les persones amb les funcions de coordinador d’escola -una figura obligatòria si hi ha més de 4 monitors-, quan «la coordinació ja és una feina en si mateixa».

Retorn d’escolars al menjador

Sobre el moment de les reivindicacions, Marisa Micó va explicar que CCOO ha escollit l’últim trimestre «perquè aquest curs hem vist com els pares tornen a portar els fills als menjadors», després d’uns anys amb menys usuaris per les limitacions econòmiques de les famílies. Per donar una idea del volum dels professionals del sector del lleure educatiu a Girona, Micó va quantificar en mig miler el personal contractat només a la comarca de la Selva.

El coordinador de Lleure educatiu i sociocultural de CCOO a Catalunya, Cristòfol Ortolà, va explicar que la manca de regulació no afecta només els menjadors escolars sinó també altres serveis, com l’acollida matinal; i no tan sols els centres públics sinó també els privats i concertats. També es va referir a la disparitat de contractes, ja que si bé en molts llocs depèn dels Consells comarcals, en d’altres està al càrrec de l’AMPA o és l’empresa la que decideix.