Identifiquen un dels gens de les persones primes

Investigadors gironins participen en un estudi que obre la via a noves teràpies per a la diabetis tipus 2

13.06.2016 | 07:25

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) han participat en un estudi internacional que ha aconseguit identificar un gen que tenen les persones primes. La descoberta d'aquest gen anomenat tiosulfat sulfurtransferasa (TST) obre una via per a crear noves teràpies per a pacients amb diabetis tipus 2.
La recerca parteix de la idea que hi ha una població d'individus que no són genèticament susceptibles a l'obesitat, per això, malgrat que l'estenguin els estils de vida sedentaris i la dieta hipercalòrica, la prevalença d'aquest trastorn metabòlic es manté estable.
Per descobrir nous gens que contribueixin a un teixit adipós sa, es va començar a estudiar una soca de ratolins que s'havien mantingut prims durant més de 60 generacions.
Aquestes investigacions -que a Girona ha encapçalat el doctor José Manuel Fernández-Real- han identificat el TST, han demostrat que els teixits grassos d'aquests ratolins tenen nivells alts d'una proteïna també anomenada TST, que produeix el gen del mateix nom, i que ajuda a desintoxicar els residus nocius que s'acumulen dins les cèl·lules de greix.
Posteriorment, els investigadors van crear una nova soca de ratolins que produïen alts nivells de TST en les cèl·lules de greix, i que van ser capaços de resistir l'augment de pes i la diabetis fins i tot després de sotmetre'ls a dietes altes en calories.
Un cop traslladat l'estudi als humans, també s'ha descobert que els individus obesos tenen menys expressió d'aquest gen que els considerats prims.
A més dels investigadors de l'Idibgi, en aquesta recerca també hi han participat diversos professionals del Regne Unit, Eslovènia, Islàndia, Finlàndia, Àustria i els Estats Units i els resultats s'acaben de publicar a la revista Nature Medicine, una de les més prestigioses del món, amb el títol "La identificació genètica del tiosulfat sulfurtransferasa com a objectiu antidiabètic expressat als adipòcits de ratolins seleccionats pel fet d'estar prims".

Nous tractaments
Segons expliquen des de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, aquest descobriment obre una via per a la creació de noves teràpies per a pacients que pateixen diabetis tipus 2 i pot ajudar a crear noves estratègies per a persones amb obesitat, malalties cardiovasculars o metabòliques associades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirià

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirà

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

La festa major de Banyoles, la Fira de la Castanya de Viladrau, i la Fira del Bolet a Albanyà...

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Música, teatre fires i festes formen part de la nostra selecció

Enllaços recomanats: Premis cinema