Un terratrèmol de 3,7 graus a l'escala de Ricther entre Vilafant i Banyoles va fer sacsejar la província de Girona i fins i tot va arribar fins al Maresme a primera hora del matí. Quan faltaven tres minuts per a les nou, el terra es va sacsejar i molts ciutadans van percebre el sisme. Aquest va ser el moviment sísmic més intens del matí, però en total, segons l'Institut Geològic de Catalunya (ICGC), va haver-hi tres terratrèmols successius.

Un d'aquests altres va tenir l'epicentre a Sant Mori, va ser previ i va tenir una intensitat de 2,9 graus. Aquest va produir-se quan passaven nou minuts per a les vuit del matí. I a les 9 i quatre minuts, la rèplica va situar-se a Vilademuls, quan passaven quatre minuts de les nou del matí.

El terratrèmol es va poder sentir des de diversos punts de la província com ara des de Girona, Cadaqués, la Bisbal d'Empordà, Bordils, Banyoles, Vilafant o Vilamalla. Segons els testimonis, el sisme es va reproduir com si fos una petita explosió i molts dels qui el van percebre van veure com es movien alguns objectes. A la zona del Maresme i fins i tot a la frontera amb França també es va poder notar lleugerament.

I és que l'epicentre es va situar a Ordis, a només 10 quilòmetres de Banyoles. Segons l'Institut Geogràfic Nacional al sud-est d'Ordis. Va ser de 3,7 graus a l'escala de Richter i a només tres quilòmetres de profunditat. Tot i que va ser àmpliament percebut, el sisme no va produir cap tipus de dany personal ni material.

Molts veïns de les zones afectades van trucar als seus ajuntaments, policies locals, entre altres institucions properes. En canvi, segons va informar ahir Protecció Civil el telèfon d'emergències 112 de Catalunya va rebre onze trucades relacionades amb el sisme amb origen als municipis de Girona, Figueres, Vilafant i Cornellà del Terri, entre d'altres.

Rèpliques del principal

De totes maneres, ahir les autoritats van demanar que la gent estigui tranquil·la perquè els terratrèmols que es pateixen a la zona no són greus. Amb tot, al llarg del dia es van produir diverses rèpliques del terratrèmol, tal com van alertar que succeiria des de Protecció Civil.

Unes rèpliques que van ser, com és normal, de menor magnitud que el sisme més important, localitzat a Ordis. En total hi va haver tres repeticions imperceptibles per la població. La primera va tenir lloc a Ordis al voltant de les nou i nou del matí i va ser de magnitud 2; a les set i 38 minuts n'hi va haver una altra al mateix punt. Van ser de profunditat 12 i 11 quilòmetres respectivament. I finalment, a tres quarts i un minut de dotze del migdia els sismògrafs en van detectar una altra, de 2,1 graus a l'escala de Ritchter, segons les dades de l'Institut Geogràfic Nacional.

Arran del terratrèmol, com és habitual es va activar la comunicació entre els municipis afectats i les institucions. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat van contactar amb els municipis de la zona per descartar que s'haguessin produït danys i van fer arribar l'avís als organismes corresponents. També van fer un missatge a través de l'app de Protecció Civil de la Generalitat per informar i tranquil·litzar la població.

Consells en cas de sisme

En cas d'un nou terratrèmol més fort, que no es pot descartar, o de rèpliques, Protecció Civil dóna un seguit de consells a seguir. En el moment de la sacsejada important, si la persona es troba a casa recomana refugiar-se sota una taula sòlida o bé en un angle de la paret. No sortir a l'exterior durant la sacsejada perquè si això es fa molta gent és víctima de la caiguda d'objectes. I finalment, si fa pudor de gas, no s'ha d'encendre el llum, ni mistos, ni cap aparell elèctric. Si s'és al carrer, es recorda que cal allunyar-se dels edificis o, si no es pot, refugiar-se. I en canvi si s'és al vehicle, recomana quedar-se a dins.