La Garrotxa i el Pla de l'Estany compartiran el futur centre de triatge de residus. Ho ha afirmat Joan Antoni Ramon (conseller comarcal de Medi Ambient del Pla de l'Estany per ERC). Ha indicat que ara el repte serà l'estudi de la despesa de portar els residus al futur centre. Ha assenyalat que la Junta de Residus de Catalunya els ha plantejat que el Pla de l'Estany i la Garrotxa per si sols no generen prou residus per tenir cadascuna centre de triatge propi. Una altra solució és dur els residus de la Garrotxa al centre de gestó d'Orís (Osona) els del Pla de l'Estany a Pedret i Marza (l'Alt Empordà), però la despesa del servei es dispara.

En principi, el centre projectat a Sant Jaume de Llierca és el que té més possibilitats d'acollir el centre de triatge de residus. Té el pla urbanístic aprovat i el projecte està més avançat. El problema resideix en el contenciós administratiu contra la ubicació del centre que va impulsar l'anterior ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Junts per Sant Jaume-AM) i que manté l'actual equip de govern convergent. Joan Antoni Ramon no es va pronunciar sobre la possibilitat que -al final- el Pla de l'Estany sigui la comarca que aculli el centre de triatge de residus bicomarcal. Tampoc ho va fer el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay (CiU). Va afirmar: «No hi ha res».

Per la seva part, Jordi Cargol (alcalde de Sant Jaume de Llierca per CiU) ha explicat: «Si realment aquest conveni també tracta el Centre de Triatge de la Garrotxa, del qual fins ara no en parlava, perquè el conveni no existia i parla d´un centre de residus que ja portava uns quants anys en procés de desenvolupament». Va oposar: «Si ara aquest conveni també ha de gestionar el centre per les dues comarques, el més lògic seria que es tornés iniciar un altre estudi d'implantació d'aquest centre de residus».

Contenciós

Pel que fa al contenciós va afirmar: «Nosaltres mantindrem el contenciós fins a l'espera de la resolució del magistrat, perquè ens digui realment si és un problema ubicar la planta de triatge, on està projectada ara». Va continuar: «Per això demanem que s'esperi a fer qualsevol inici d'obra a no ser que s'obri un diàleg i totes les parts podem tornar a parlar d'aquesta qüestió».

Cargol va precisar: «El centre de triatge serà una de les infraestructures més importants que es farà a la Garrotxa pel propers 10 anys per l'import i pel volum de l'obra». En consequència, va aconsellar: «Doncs obrim una altra vegada el diàleg i fem les coses ben fetes i si al final l'estudi de possibles llocs d'ubicació de la planta de triatge determina, posar-lo dins a Sant Jaume de Llierca doncs que es faci en un sòl industrial i consensuat amb tothom».

El que està prop de començar són les reunions entre les comissions de la Garrotxa i el Pla de l'Estany per l'inici del procés tècnic derivat del conveni de la gestió conjunta de les infraestructurs de residus. Fa poc els dos consells van acordar quins seran els respectius representants a la comissió de seguiment del conveni de residus de les dues comarques. Hi ha els dos directors dels organismes de medi ambient comarcals, els presidents dels dos consells i els dos consellers de Medi Ambient dels respectius consells. Pel que fa a la Garrotxa hi ha representació del PSC i d'ERC.

És des del partit republicà d'on ha sorgit la idea que la comissió pot servir per replantejar el model de recollida de residus. Un model que no descarta el porta a porta, ni un canvi d'ubicació del centre de triatge de residus a un lloc del Pla de l´Estany i de la Garrotxa que n0 ha de ser per força Sant Jaume.

L´acord entre el Pla de l´Estany i la Garrotxa per la possible gestió conjunta de les infraestructures de tractament de residus situades en els dos territoris va sortit a la llum pública pel gener. El conveni enumera l´abocador comarcal del Clot de les Mules de Beuda, l´abocador comarcal de Puigpalter de Banyoles, la planta compostatge d´Olot i les futures infraestructures de gestió conjunta. En la darrera enumeració no precisa el centre de triatge plantejat a Sant Jaume de Llierca.

El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa del 7 d´abril va aprovar l´afegit al conveni de la creació d´una comissió de seguiment i d´un grup de treball tècnic conjunt. Un mes després el ple de la Garrotxa va aprovar la composició de la comissió de seguiment.

Ara, les comissions de les dues comarques han de començar les reunions. A les trobades tractaran el centre de triatge, la peça clau per contenir la creixent depesa del tractament residus.

El centre de triatge previst a Sant Jaume de Llierca està valorat en 10 milions. Està plantejat com un recinte tancat. L´activitat seria la separació dels materials reciclables i la trituració i empaquetatge en bales de la resta per dur-lo -en principi- a l´abocador de Beuda.