Més de 1.600 gironins optaran a les 340 places que s'ofereixen en la primera convocatòria d'oposicions per a la sanitat pública dels darrers cinc anys. Concretament, són 1.659 els candidats admesos per realitzar les proves del procés de selecció de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona. La primera prova d'aquest concurs serà el pròxim 19 de juny i es realitzarà a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona, al campus de Montilivi.

Inicialment s'havien inscrit a les proves més de 1.800 persones a Girona, però 165 van quedar-ne excloses per no complir alguns dels requisists demanats a la convocatòria, com la documentació o el pagament de la taxa.

En el conjunt de Catalunya, participaran a les proves 19.413 persones, el que representa 57 candidats per cadascuna de les places que s'ofereixen a l'ICS, l'empresa pública més gran del país. Es tracta de 340 noves places arreu del territori, tant de personal sanitari com de no sanitari: 136 nous llocs de treball fixos per a personal d'infermeria, 66 auxiliars d'infermeria, 44 metges de família, 8 pediatres, 11 llevadors i 55 auxiliars administratius.

El personal d'infermeria és no només el col·lectiu més nombrós pel que fa a les places, sinó també en aspirants. A Girona s'han admés 782 candidats per a aquesta categoria, i arreu del país, són 7.748.

Els segueixen els auxiliars d'infermeria (271 candidats) i els administratius (286 candidats), mentre que en la categoria de metges de família, seran 138 els especialistes que realitzaran les proves a Girona.

Les primeres en cinc anys

La d'enguany és la primera convocatòria d'oposicions a l'ICS des de fa cinc anys, ja que des del 2011 les polítiques de contenció pressupostària van frenar la contractació de personal. L'anunci de les oposicions va arribar a mitjans del juliol passat, quan el Consell Executiu de la Generalitat va aprovar la convocatòria de 1.230 places destinades a cobrir àmbits i sectors prioritaris, com el sector social, la lluita contra el frau fiscal o la prevenció i extinció d'incendis.

Segons va explicar l'ICS llavors, el nombre de places ofertes és el resultat de l'aplicació de la taxa de reposició de personal del 50% fixada pel Govern central a la Llei de pressupostos de l'Estat d'aquest any. Una taxa que es calcula a partir de la diferència entre el nombre d'empleats fixos que durant el 2014 van deixar de prestar serveis a l'Administració catalana i el nombre d'empleats fixos que s'hi van incorporar o hi van reingressar des de situacions que no comportessin reserva de lloc de treball.

Quan es va obrir la convocatòria al novembre, la Taula Sectorial de Sanitat, integrada pels sindicats Metges de Catalunya, CCOO, la UGT, Satse i Catac-Cts-Iac, es van unir per demanar en un comunicat conjunt la "paralització" de la convocatòria en considerar que el nombre de places "és totalment insuficient, tenint en compte el nombre de personal interí i eventual que presta serveis a l'empresa i el nombre de places amortitzades i/o jubilacions no substituïdes durant els darrers anys". Des dels sindicats exigien que la convocatòria es frenés fins que es pugui fer amb un major nombre de places o que s'esperés a convocar-la fins aquest 2016, quan ja no hi ha la limitació de la taxa de reposició.

Metges de Catalunya, a més, va interposar un recurs contenciós administratiu en considerar que les bases del concurs no respecten els principis d'igualtat, mèrit i catpacitat. Segons el sindicat, està previst que a finals del mes de setembre els magistrats es reuneixin per emetre un veredicte.