Girona registra la taxa més alta d'accidents de trànsit provocats per animals de Catalunya

Els accidents de trànsit provocats per animals creixen un 35%

13.06.2016 | 14:20

Als 6.000 quilòmetres de xarxa viària que gestiona la Generalitat s´han produït 8.267 accidents causats per animals entre el 2010 i el 2014. Aquesta xifra representa un terç més que la comptabilitzada en l´anterior estudi, que comprèn el període 2007–2011. Pel que fa als accidents amb víctimes, la xifra és de 501, un 3% més que al quinquenni anterior. El director general d´Infraestructures i Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha afirmat que la causa d´aquest increment és l´augment de fauna que tenen una incidència directa en la sinistralitat viària, sobretot porcs senglars i cérvols. Paradoxalment, tot i que el 93% dels accidents són provocats per fauna salvatge, la major part de sinistres amb víctimes mortals o greus són provocats per animals domèstics, amb un 61%.

Els animals que suposen el principal maldecap a la xarxa viària són els ungulats, porcs senglars i cérvols, que han estat implicats en gairebé 5.000 dels més de 8.000 casos. En l´últim període, aquests animals han estat implicats en un 45% més d´accidents. En els darrers anys, aquestes espècies estan experimentant una singular expansió. Cada any es cacen 40.000 senglars i es calcula que el cens és de 120.000. El senglar és, particularment, l´animal que més sinistralitat provoca. Està implicat en el 87% de casos. Els mesos d´octubre, novembre i desembre és quan més accidents amb senglars es registren, principalment entre les 20.00 i les 22.00 hores.

Per territoris, a les comarques gironines, amb un 25%, és on més accidents s´han registrat. Ponent, amb un 19%, i l´àrea metropolitana de Barcelona, amb un 16%, són altres zones especialment conflictives. Per contrari, les Terres de l´Ebre, amb menys d'un 5%, és el territori més segur en aquest sentit.

La sinistralitat provocada per animals li costa a la Generalitat una mitjana de 13,5 MEUR l'any. Cada accident té un cost de 8.000 euros per danys al vehicle i costos administratius, policials i d´equips de conservació.

Per tot plegat, la Generalitat ha detectat 158 trams de concentració d´accidents amb ungulats, on s´aplicaran mesures com el tancament perimetral per impedir que animals accedeixin a la carretera, la senyalització amb plafó reflectant i l´eliminació de vegetació propera a la via per a què els animals puguin veure la via i evitar apropar-s'hi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

L'Ajuntament ha ofert un terreny urbanitzable a Joaquim Vidal, una operació que els cupaires...

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

El?Partit Demòcrata va presentar el nou president i la nova direcció als seus associats de la...

«Overbooking» polític pel llibre de Lerma

«Overbooking» polític pel llibre de Lerma

El volum és una defensa del pactisme i crític amb el gir independentista de Convergència.

Banyoles bonificarà fins al 50 o el 60% les llicències per obrir comerços

Banyoles bonificarà fins al 50 o el 60% les llicències per obrir comerços

L'equip de govern i Junts per Banyoles acorden rebaixar fins al 90% l'impost d'obres i...

Nou suport laboral per a majors de 45 anys amb discapacitat física i a l´atur

Nou suport laboral per a majors de 45 anys amb discapacitat física i a l´atur

L'activitat es farà a un local propietat de l'entitat al barri de Montilivi de Girona

Enllaços recomanats: Premis cinema