L'Audiència de Girona ha condemnat a 6 anys de presó l'home que va matar a ganivetades el fillol d'un capellà en un pis de Blanes (Selva). La sentència recull el veredicte del jurat popular i condemna el processat, Eulogio Lumalang Sol, per un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat, una atenuant d'obcecació i una eximent incompleta de drogoaddicció. En matèria de responsabilitat civil, el condemnat haurà d'indemnitzar amb 115.000 euros els familiars de la víctima. Atenent la petició del jurat, però, un cop la sentència sigui ferma, l'Audiència proposarà a l'Estat que indulti parcialment Lumalang Sol i se li rebaixi la pena a la meitat. Per últim, la sentència desestima la petició que va fer la fiscal d'obrir causa contra el mossèn i investigar-lo per tràfic de drogues. El tribunal creu que "no hi ha indicis suficients" que permetin fer-ho i recorda que, tot i que el capellà va admetre haver comprat per a ell metamfetamines, i drogar-se amb l'acusat, això no és delicte.

El crim que va acabar amb la vida del fillol del capellà va tenir lloc el 5 de desembre del 2013. Aquella tarda, el filipí va pujar al pis del mossèn, situat al carrer Pau Casals. Duia una bossa de plàstic a les mans amb un ganivet que acabava de comprar.Al domicili, Lumalang Sol s'hi va trobar la víctima, un jove brasiler, i tots dos van començar a discutir. Ràpidament, de les paraules van passar als fets. La víctima va aconseguir agafar el ganivet de cuina de la bossa, però el processat li va prendre i va acorralar el brasiler a la seva habitació. Allà, el filipí es va abraonar damunt del jove i li va enfonsar el ganivet repetides vegades al cos.La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol, recull el veredicte del jurat.

A l'hora d'emetre'l, els membres del tribunal popular van donar credibilitat al relat que Lumalang Sol va fer durant el judici. El van declarar culpable d'homicidi amb abús de superioritat, però també li van estimar que, a l'hora de cometre el crim, el filipí estava afectat per la seva addicció al 'shabú' (una metamfetamina) i que va actuar obcecat (entre d'altres, perquè el capellà i la víctima se'n reien d'ell i de la seva família).

D'atenuant a eximent

A l'hora d'imposar la pena, la sentència converteix l'atenuant molt qualificada de drogoaddicció que va estimar el jurat en una eximent incomplerta. El magistrat ho argumenta perquè el consum habitual de 'shabú' va provocar "un greu trastorn" al filipí (i entre d'altres, li va generar ansietat, comportaments violents, irritació i deliris).

L'Audiència de Girona imposa a Lumalang Sol una pena de 6 anys de presó per l'homicidi amb abús de superioritat, amb l'eximent incomplerta de drogoaddicció i l'atenuant d'obcecació. En matèria de responsabilitat civil, la sentència obliga el condemnat a indemnitzar amb 115.000 euros la mare de la víctima.A més, el tribunal també es fa ressò de la petició d'indult que va estimar el jurat popular. Si bé no va acceptar que se li pogués suspendre la pena, el veredicte sí que demanava (per cinc vots a favor i quatre en contra) que es proposés l'indult. La sentència ja indica que aquesta petició "no és freqüent" i, per això, ja diu que un cop la sentència sigui ferma, es proposarà d'ofici a l'Estat que rebaixi a la meitat la pena imposada a Eulogio Lumalang Sol.

Desestima obrir causa contra el capellà

Per últim, l'Audiència de Girona desestima la petició que va fer la fiscal Sandra Fagil d'obrir causa contra el capellà i que el jutjat l'investigués per tràfic de drogues. L'acusació pública ho va demanar després que el mossèn, durant el judici, admetés haver comprat droga i consumir-la amb l'acusat. La sentència, però, conclou que "no hi ha indicis suficients" per imputar el capellà. Explica que de la declaració del mossèn només se'n desprèn un "consum compartit" de droga amb l'acusat. I que tot i que Lumalang Sol també prengués el 'shabú' que havia comprat el rector, el capellà quan l'adquiria ho feia per a autoconsum.A més, l'Audiència també recull que la declaració del filipí no es pot tenir en compte a l'hora d'obrir causa contra el mossèn.

Primer, perquè l'acusat podria haver mentit quan l'incriminava i, segon, perquè tampoc va aportar massa detalls (va dir que el mossèn li donava diners per comprar droga, però no va concretar on ho feia, per exemple). Tot i desestimar la petició d'obrir causa contra el capellà, la sentència sí que deixa oberta la porta a la fiscal a "querellar-se contra el mossèn si ho entén oportú o a presentar una denúncia contra ell".