La Generalitat va rebutjar ahir la pretensió d'alguns alumnes d'anul·lar la prova d'Economia de l'empresa de la selectivitat davant les queixes per la seva dificultat, encara que es planteja no puntuar alguna pregunta si cap alumne va aconseguir respondre-la.

La prova d'Economia de l'empresa de la selectivitat va causar dimarts indignació entre nombrosos estudiants, que van començar a recollir firmes per demanar que s'anul·li l'examen, per la seva dificultat i perquè algunes preguntes no havien estat tractades durant el curs escolar.

En declaracions als periodistes, la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou, va afirmar que accepta però no comparteix "per res" les crítiques, en considerar que l'examen d'ahir no té "més complexitat" que altres proves.

Per aquest motiu, va rebutjar anul·lar la prova d'Economia de l'empresa, tot i que va afirmar que, encara que considera que és una possibilitat remota, sí es plantegen deixar de puntuar una pregunta o subpregunta si cap dels alumnes va aconseguir respondre-la. "Dubto que això passi", va aclarir.

Segons Jou, els alumnes han d'aplicar-se a assimilar els conceptes i no s'han de limitar a preparar els exàmens de selectivitat tan sols responent les proves d'anys anteriors.

En la mateixa línia, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va emmarcar en la "normalitat" les queixes d'alguns alumnes i va insistir que, si es comprova que alguna pregunta no s'ha respost perquè no s'havia impartit, es tindrà en compte aquesta situació a l'hora d'establir les puntuacions finals.

En qualsevol cas, va indicar que en l'examen d'Economia de l'empresa s'havien seguit tots els tràmits habituals, que són "molt garantistes", sense detectar-se cap indicador sobre la seva dificultat.

D'aquesta forma, els professors universitaris van fixar les preguntes i els professors de batxillerat les van resoldre, sense que es detectessin incidències, mentre que tampoc hi va haver una "queixa generalitzada" durant la realització de l'examen, ja que les protestes van arribar un cop els alumnes havien acabat la prova.

Això no obstant, segons Baiget, queda una quarta fase, que és la correcció de l'examen. "Si hi ha determinades preguntes que d'una manera molt majoritària no s'han contestat, doncs això es té en compte a l'hora de la valoració i la puntuació", va indicar.

Baiget també va assegurar que a Catalunya hi haurà selectivitat l'any vinent, malgrat que la LOMCE preveu donar-li caràcter de revàlida de batxillerat.

"Volien fer-nos pensar"

El doctor Josep Anguera, catedràtic d'Economia aplicada de la Universitat de Girona, va explicar que, de les sis preguntes de l'examen (de les quals se n'havien d'escollir cinc), dues eren "de nivell universitari, de segon de comptabilitat i finances. Les altres eren de dificultat mitjana", va especificar.

En aquest sentit, Anguera va assenyalar que desconeix quin és el nivell que donen els professors de batxillerat, però va argumentar que "la mecànica (per la qual els docents d'institut els fan prèviament abans de validar-los) em sembla correcta, i he d'entendre que els professors van estar d'acord amb aquesta prova".

Alguns dels estudiants gironins que dimarts van fer la prova d'Economia de l'empresa van dir que "l'examen no va ser complicat però sí diferent" i van admetre que buscava un major raonament per part dels alumnes: "volien fer-nos pensar".