Des dels atemptats a París el novembre passat, els controls policials es van desfermar a les fronteres. La vigilància, des de fa uns anys, s´ha traslladat als trens que uneixen Espanya amb França. A dalt del tren, els agents recaven informació rellevant per a investigacions d'alt nivell, resolen nombroses reclamacions judicials, i impedeixen entrades il·legals al país i delictes com el tràfic d'estupefaents o d'armes.

A les vuit del matí d´un dia feiner qualsevol, a l´andana de l´estació del tren d´alta velocitat (TAV) Figueres-Vilafant, entre el silenci habitual, i a pocs minuts de la sortida d´un tren, un grup de policies uniformats enfila camí cap a l'andana. Són cinc agents del Cos Nacional de Policia (CNP) i dos més de la Police aux Frontières (PAF) francesa. Alternen el castellà i el francès per comunicar-se i es percep bona sintonia en l'equip. Almenys un cop a la setmana treballen braç a braç per fer vigilància conjunta dins dels combois d'alta velocitat. I és que els controls transfronterers es van desfermar des de l´atac terrorista a França i ara es reforcen amb motiu de l´Eurocopa de Futbol, que se celebrarà a França del 10 de juny al 10 de juliol. Un cop a dalt del tren, els agents inicien una ronda d'identificacions d'alguns viatgers, no tots. Eviten dir a quin perfil s'orienten més perquè seria «donar pa a l'enemic». Una turista no té el passaport a sobre i els agents es veuen obligats a fer-la baixar a la propera estació, a Perpinyà.

A Narbona, els agents fan parada. Agafen un tren de tornada a territori estatal a quarts de dotze del migdia, i la feina sembla que s'anima. Hi ha molts més usuaris i d'un perfil totalment heterogeni. Una parella de joves andalusos se sorprèn de la presència dels agents, que no dubten a demanar-los el DNI. Comproven les dades i s'adonen que un d'ells té una citació judicial pendent. Aquesta no és una situació poc habitual.

És una de les tasques principals d'aquesta acció policial coordinada que va iniciar-se el desembre del 2013. El comissari coordinador de Fronteres Terrestres de la policia estatal a Girona, Luis César Suanzes Bruguete, en fa un balanç «molt satisfactori». I destaca la utilitat d'aquestes patrulles mixtes.