L´imminent inici de l´Eurocopa a França s´ha començat a notar a les comarques de Girona. Els diferents passos frontereres s´han reforçat pel que fa a la seguretat. A la banda gal·la hi ha més presència d´agents de fronteres francesos (PAF) i de la Gendarmeria. A la Jonquera i especialment al Pertús és on aquesta setmana s´està notant més la presència i els controls són més constants i intensos.

El campionat de futbol se celebrarà del 10 de juny al 10 de juliol i posteriorment també es desenvoluparà el Tour durant aquest últim mes. Cal recordar que França va decidir prorrogar dos mesos més l´estat d´emergència a partir del 26 de maig arran d´aquests esdeveniments. I a la pràctica això suposa que fins al juliol hi hagi més controls a les principals vies.

A la part espanyola, la Policia Nacional assegura que mantenen el dispositiu que s´havia implementat arran dels atemptats de París el novembre de l´any passat. I afegeixen que per ara, tot i l´increment de controls dels policies francesos, no s´han notat canvis i per ara tampoc han pujat el nombre de devolucions de ciutadans il·legals procedents d´Espanya que volen anar cap a França.

El director general de la Policia, Ignacio Cosidó, va assegurar dilluns a Àvila que es manté el mateix dispositiu de seguretat a la frontera perquè «està en un nivell molt alt» i segons recollia Efe, va destacar com ja va fer en una visita recent a Girona, que la frontera entre ambdós països és «una de les més segures d´Europa».

Quant a la presència de més controls, l´alcaldessa de la Jonquera, Sónia Martínez, explica que abans-d´ahir va anar al Pertús (N-II) i hi havia un reforç important de gendarmes i que fins i tot a ella li van demanar la documentació. I afegeix que respecte a dalt, sabien que tornarien a la frontera quan s´intensifiquessin però no els han donat notícies noves ni s´hi han reunit.

Pel que fa a les retencions que s´havien viscut fa mesos enrere per la forta presència de controls, l´alcaldessa destaca que «nosaltres de moment el que són cues no creiem que se´n puguin formar més de les que hi ha hagut anteriorment, i les que potser ens podrien afectar més és al Pertús, però veiem que hi ha més gent, malgrat els controls hi ha bastanta fluïdesa de compradors».

I afegeix que «s´hi ha d´estar a sobre i anar analitzant sobre la marxa, però som conscients que estem davant una prioritat de seguretat».

Avisos per xarxes socials

Una campanya informativa a xarxes socials és l´eina que utilitza el Ministeri d´Interior i la policia francesa per tenir una Eurocopa cívicia i segura. Amb l´etiqueta #Tousfairplay a Twitter, una pàgina de Facebook al mateix nom i vídeos al Youtube, els francesos donen consells i recorden el que s´ha d´aportar durant els controls policials, entre d´altres.

Per exemple, recorden que cal portar el passaport o el carnet que no estigui caducat; també que hi ha mercaderies que cal declarar i que si es porta més de 10.000 euros, a les duanes cal declarar-los. I finalment, hi ha certes mercaderies prohibides com són les drogues, les espècies en perill d´extinció i les falsificacions.