Aquest és el tercer informe que es redacta des de l'Observatori Econòmic, Social i Mediambiental, una iniciativa promoguda pel Cercle Euram Garrotxa que compta amb el suport d'altres institucions, com el Consell Comarcal i l'Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa. Una de les novetats és que enguany s'han incorporat cinc àrees noves, com són seguretat, habitatge, cultura, esports i religió.

El que s'ha presentat aquest dijous ha estat un resum dels 23 informes que s'han generat de cada àmbit basant-se en les dades del 2015. La informació s'ha recollit i analitzat per diferents departaments de l'administració local i comarcal i també s'han encarregat a universitats i consultores.L'objectiu final d'aquest informe és tenir un instrument de consulta i coneixement sobre la realitat canviant de la comarca, tal com han explicat el seus impulsors.

El president del Cercle Euram Garrotxa, Òscar Rodríguez, ha destacat que aquesta és una comarca "eminentment industrial i es nota per la capacitat que té de generar llocs de treball".

Segons l'informe, durant l'any 2015 es van generar 287 llocs de treball més en el sector de la indústria (passant de 7.842 treballadors a 8.129) , tot i que el sector serveis encara en va crear més, un total de 406 (de 11.490 treballadors a 11.896). Aquests dos àmbits concentren el 90% dels llocs de treball a la comarca, seguit a molta més distància per la construcció que engloba el 6,9% del total de contractes- i l'agricultura, que representa el 2,7%.

Baixa un 2% l'atur

A nivell d'ocupació, la comarca ha registrat una reducció de l'atur del 2,1% respecte el 2014, passant del 12,8% al 10,7% registrat l'any passat de manera que se situa quasi quatre punts per sota de la mitjana gironina. La temporalitat dels contractes nous es manté a nivells similars a fa dos anys, entorn d'un 86%, així com els Expedients de Regulació d'Ocupació. L'any 2014 n'hi van haver 11 i el 2015, 12.

El nombre de treballadors afectats també ha estat més gran passant de 67 el 2014 a 108 el 2015. Malgrat tot, queda molt allunyat dels 30 ERO que hi van haver el 2013 que van afectar un total de 298 persones.

Avançar en l'ordenació del sòl industrial i les noves variants

L'informe també recull el nivell de competitivitat a la comarca. Entre les assignatures pendents, hi ha la poca disponibilitat de sòl industrial i la necessitat de millorar les infraestructures, sobretot les dues variants d'Olot i les Preses molt reclamades al territori, tal com ha recordat el president del Cercle Euram Garrotxa.

En aquest sentit, ha subratllat que aquesta és una comarca altament protegida a nivell ambiental però amb un pes industrial important. "En cas d'expansió, podríem tenir problemes de sòl industrial i per això cal avançar en l'ordenació del territori", ha dit. I ha alertat que les entrades de la comarca podrien quedar "col·lapsades" en cas d'expansió econòmica si no es milloren les comunicacions amb la construcció de les noves vies.

La presentació d'aquest dijous ha comptat amb la presència de l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, i el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona. Ambdós han felicitat els impulsors d'aquesta eina perquè permet tenir una visió molt àmplia de la comarca i al mateix temps d'una forma didàctica. En total s'editaran 8.000 exemplars amb format de llibret amb infografies. També es pot consultar a l'apartat de l'Observatori de la web del Cercle Euram Garrotxa.