La Junta de l'Associació de Veïns de Sant Miquel ha dimitit per considerar que l'Ajuntament d'Olot no l'escolta. "Ras i curt -exposen en el comunicat de renúncia-: La junta no se sent escoltada, ni se la convoca a l'hora de prendre les decisions reals que afecten la convivència i la vida social".

Les decisions reals fan referència -entre d'altres- a la llicència d'obertura d'un centre de culte islàmic al barri. El comunicat va ser llegit en una assemblea que va tenir lloc el divendres (dia 10 de juny). Hi van assistir unes 150 persones. Entre els assistents hi havia l'alcalde Josep Maria Corominas (CiU) i d'altres membres de l'Ajuntament.

El comunicat exposa: "Al nostre entendre, la llicència per a l'obertura d'una nova mesquita -precisament al barri de Sant Miquel- l'hem viscuda com una actuació pretesament impecable des de la legalitat, però totalment mancada de sensibilitat política per tal de revertir la imatge d'un barri en gran manera assenyalat".

Continua: "Per bé que creiem haver argumentat les raons que desaconsellaven l'obertura d'aquest centre de culte al barri de Sant Miquel, no hem percebut cap voluntat d'entendre les nostres raons i de tenir-les en compte". Amplia: "No hem percebut per part de l'Ajuntament la voluntat de buscar cap altre tipus de solució alternativa, com s'havia fet, per cert, en altres ocasions". Ara han de nomenar una comissió gestora i si en mig any no n'ha sortit una altra l'Associació quedarà dissolta. Al final de l'escrit, els membres de la Junta no descarten participar a títol personal en una plataforma veïnal creada fa poc.

La plataforma ha presentat signatures a l'Ajuntament per tal d'evitar l'obertura de la mesquita (carrer Notari Miquel Marc). Es tracta d'un lloc de culte impulsat per l'entitat Al Rahma. És una organització de caire cultural. La voluntat de l'entitat és arrelar la comunitat islàmica a la societat olotina.

El centre estarà obert a tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva religió. La previsió és que s'hi facin classes d'àrab i de català i actes culturals, com ara conferències, teatre i música. Volen dirigir-se a la població islàmica femenina i als joves.

Sobre l'oposició al centre de culte, Laila el Gamouchi (portaveu de l'entitat) ahir va declarar: "Els hem dit sempre que és producte del seus prejudicis i que no ens han de veure com uns enemics sinó com uns aliats". Va indicar que l'entitat té tots els permisos i que preveuen obrir pel setembre.

El centre tindrà capacitat per unes 165 persones i suposarà l'existència d'un tercer oratori a Olot. Ara hi ha una mesquita a la carretera de Santa Pau i un oratori a Sant Roc.

Consultat pel DdG, el fins ara president de l'Associació de Veïns, Josep Maria Bassaganyes, s'ha cenyit al comunitat fet públic el dia de la junta. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU), ha declarat: "Ens sap molt de greu que hagin dimitit". Ha continuat: "Jo no voldria que dimitissin". Ha recordat que l'assemblea del dia 10 va començar amb unes paraules d'agraïment al regidor Estanis Vayreda. En el mandat 2011-2015, va ser el regidor del barri. També va apuntar el fet que és l'únic barri que disposa d'un pla específic.

L'alcalde va exposar que l'Ajuntament continuarà la seva feina en benefici del barri i va indicar que ho poden demostrar.