L'examen de Grec de la selectivitat va haver de ser anul·lat a causa d'una filtració que es va produir des de Girona. Segons informacions de la Secretaria d'Universitat i Recerca, la incidència s'hauria produït perquè es va lliurar una còpia de l'examen abans de començar la prova.

Segons el coordinador de les PAU a Girona, la filtració es va produir quan sobre les 11.30 del matí els vocals dels instituts han demanat veure l'examen de llatí, que ja havia començat a les 10.30. És una pràctica habitual que els representants dels centres demanin les proves per analitzar-les i comentar-les posteriorment amb els alumnes.

Tanmateix, entre els exàmens de llatí, els docents van trobar uns quants exemplars de la prova de grec, que encara estava per fer. En detectar això, Universitats va decidir cancel·lar la prova i repartir als alumnes la sèrie suplent a tots els tribunals de Catalunya.

Així mateix, el coordinador a Girona va indicar que els alumnes van poder fer la prova amb normalitat i amb el temps reglamentari d'una hora i mitja. L'examen suplent és el que finalment han acabat fent els 822 alumnes que s'examinaven d'aquesta matèria. Mitjançant les xarxes socials s'ha difós que alguns alumnes ja havien començat el primer examen i que han hagut de tornar a començar el segon.

Des d'Universitats es va negar aquest extrem i s'explica que la màxima afectació que els consta és que un nombre indeterminat d'alumnes, minoritari segons les mateixes fonts, va haver de començar la prova mitja hora més tard. Segons recull ACN, cada examen té un marge d'una hora i mitja per ser solucionat, és a dir que els alumnes que en lloc de començar-lo a les 12.30 hores van començar a les 13.00 hores, van tenir fins a les 14.30 hores per entregar-lo.

Dos incidents

Aquest no és el primer incident que hi ha hagut en la selectivitat d'enguany. Durant el primer dia molts dels estudiants que van fer l'examen d'Economia i Empresa van queixar-se per la dificultat de la prova. Alguns d'ells fins i tot van iniciar una recollida de signatures a través de la plataforma "Change.org" per demanar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que es repetís l'examen. La petició va registrar més de 15.000 signatures en poc més d'un dia.

Dimecres el catedràtic de la Universitat de Girona, Josep Anguera, reconeixia que hi havia almenys dues preguntes que eren de nivell "de segon de carrera universitària". Tanmateix, va reconèixer que desconeixia quin a nivell ensenyaven a secundària, i que si l'examen havia estat validat per professors d'institut, senyal que es podia fer.

La Secretaria d'Universitats i Recerca va descartar repetir la prova, i va al·legar que tots els protocols per validar la prova s'havien fet correctament. Això sí, va admetre que si es demostra que ningú ha pogut resoldre els exercicis polèmics, aquests no puntuaran.