Els habitants de la Garrotxa són una mica més feliços que l'any passat. Almenys és el que marca el baròmetre d'opinió de l'Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa per al 2016. Els orígens de la felicitat -segons va explicar Òscar Rodríguez (Cercle Euram Garrotxa)- estan en una bona sanitat i en la seguretat ciutadana. L'índex de felicitat ha passat d'una valoració de 7 sobre 10 en l'estudi anterior, a 7,5 en l'actual. En tot cas, va dir: "La visió de la qualitat de vida de la gent de la Garrotxa és força elevada."

En el mateix acte, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU),va assenyalar: "El més positiu és aquesta dada de l'índex de felicitat." Va valorar: "No tant la xifra com l'evolució d'això, perquè representa que som una mica més feliços que l'any passat i al final el més important és això."

Òscar Rodríguez va exposar la dada de la felicitat ahir en l'acte de presentació de l'Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa. Es tracta d'una valoració basada en 23 informes sobre l'economia, la societat, el medi ambient, la cultura, els esports o la religió. Hi han treballat 19 redactors.

Per obtenir les dades econòmiques van enviar 1.402 enquestes amb què van obtenir 100 respostes. Per a les socials en van enviar 54 a les administracions, de les quals van obtenir 31 respostes. També van enviar 231 enquestes a la Societat Civil (d'una entitat a una persona) i van obtenir 28 respostes. Per saber sobre innovació i coneixement van enviar 81 enquestes a entitats educatives i van obtenir 20 respostes.

Sobre els elements que provoquen la felicitat dels habitants de la Garrotxa: la sanitat i la seguretat el barometre. Exposa: "Durant el 2015 es va realitzar l'enquesta de satisfacció dels usuaris de Catalunya amb els usuaris de les àrees bàsiques de salut". Es tracta dels ambulatoris vinculats a l'hospital d'Olot i de la Garrotxa. Els usaris van valorar en un 8, 5 sobre 10 el servei que rebien. Sobre l'hospital d'Olot i de la Garrotxa -en concret- van puntuar un 8,9 sobre 10.

Per valorar la seguretat, els responsables de l'Observatori es van cenyir en els fets penals. Van comptar que en la relació per cada 1.000 habitants, els habitants de la Garrotxa estan un 50% per sota de la resta de Catalunya.

Sobre economia destaquen que el 2015 la construcció va crear per primera vegada ocupació un fet que no es donava des del 2008. La indústria -segons ells- va créixer un 4% el 2014 i un 3%, el 2015. A l'acte, Oscar Rodríguez va exposar: "El sector industrial representa un 45% del PIB de la Garrotxa, però si comptéssim tots els sectors que en depenen probablement estaríem parlant de més del 50% del PIB garrotxí". També va valorar el creixement del comerç i en canvi va considerar que l'hosteleria està ancorada en un model de paisatge i gastronomia que ha arribat força al límit.

En tot cas, l'economia comarcal és prou forta per haver arribat al 10,7% d'atur. Rodríguez va valorar: "Representa 4 punts per sota de la mitjana d'atur de les comarques de Girona i de Catalunya". Va indicar que la població està estancada i que presenta un dels nivells d'envelliment més alts de Catalunya. Sobre la població, va dir: "Ens aniria bé si poguéssim retenir talent". A l'enquesta els consultats demanen més col·laboració i més compromis de les administracions i la variant d'Olot i les Preses.