Un miler de pacients i expacients de leucèmia faran campanya dissabte a tot l'Estat per aconseguir fons per a un nou programa de recerca pioner de la Fundació Josep Carreras. A les comarques gironines, les accions es desenvoluparan al matí i es centraran a Banyoles, Girona i Blanes.

Aquesta acció, que vol sensibilitzar la població de la importància de continuar investigant, representa el tret de sortida de la Setmana Contra la Leucèmia, que se celebra del 21 al 28 de juny.

Aquest any, l'objectiu és recaptar 150.000 euros -de moment, ja n'ha recaptat 38.000- per a una línia d'investigació de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras basada en la immunoteràpia i que ja ha donat resultats prometedors als Estats Units. Després dels primers assajos clínics amb les anomenades cèl·lules T Cars, un 85% dels malalts de leucèmia limfoblàstica aguda i fins a un 50% dels pacients amb limfoma no-Hodgkin agressiu que no responien a cap tractament estan en remissió completa.

Es tracta de modificar els limfòcits T del pacient, responsables de coordinar la resposta del sistema immune davant d'un atac. Als Estats Units s'estan realitzant més d'una desena d'assajos clínics en pacients amb càncers de la sang, però actualment a l'Estat no hi ha cap centre hospitalari que faci a terme aquest tractament de manera regular, indiquen des de la Fundació.

El doctor Javier Briones, investigador del Campus Sant Pau de l'Institut de Recerca Josep Carreras, és un dels pocs científics que desenvolupa aquesta tècnica a Espanya.

"En aquesta forma de teràpia, els propis limfòcits T del pacient s'obtenen a partir d'una extracció de sang i, mitjançant tècniques genètiques, se'l introdueix una molècula que permet un millor reconeixement de la cèl·lula tumoral" explica l'investigador.

"Posteriorment, aquestes cèl·lules modificades i activades s'expandeixen fins a aconseguir una quantitat adequada i s'administren de nou al pacient. Les cèl·lules T modificades són capaces d'eliminar amb una extraordinària eficàcia les cèl·lules tumorals", comenta Briones.