Quan un rep en herència dotze regidors, 6.148 vots, el 48,77% dels votants i la majoria absoluta del ple municipal, com fou el cas de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la reconverteix en set regidors, 4.015 vots, el 31,08% dels votants i la minoria en el consistori, la reflexió s'imposa i entre les conclusions ha de constar-hi necessàriament un canvi de rumb, una inflexió en la governança i un millor fer. Perdre cinc regidors, 2.133 vots, el 16,69 % del pastís electoral, reconvertir-se en minoria allí on era majoria absoluta i que no passi absolutament res és el millor camí per arribar a no ser res de res, no pas ella, sinó CDC. Aquesta sembla la via triada per la Marta, en expressió de proximitat (inexistent) del seu cartell electoral dels comicis locals de 2015.

No hi ha setmana que l'alcaldessa de Figueres no posi els peus a la galleda o que els fets negatius sumin més que els positius o que la ciutat es trobi sacsejada ni que sigui per alguna rèplica dels molts sismes que apilonats té damunt la taula del seu despatx.

El càstig electoral sofert constitueix prova suficient de l'estat anímic dels figuerencs respecte de la seva primera edil. Em diuen que somriu molt, però que gairebé res no fa. Que d'escoltar, escolta, però que en mig segon se n'oblida d'allò que li ha estat exposat, com també de la resposta donada. Que de bona gestora no en té absolutament res. Somriu, i poca cosa més. I així està de mal endreçada la capital de l'Empordà i cap a la insignificança camina CDC, el seu partit.

L'alcaldessa Felip se'n va a Xina a "estrènyer llaços" amb els 1.357 milions de persones que allí hi viuen i signa a Xangai un acord "per incentivar inversions i intercanvis", que faria bé l'oposició de fer un seguiment acurat perquè potser ha arribat l'hora de substituir els francesos pels xinesos, però alhora té en remull la redacció d'un nou Pla d'ordenació urbanística municipal mentre manté apedaçat l'actual i més pedaços hi afegeix.

L'alcaldessa Felip es posa amb l'Exèrcit perquè això surt gratis i a més fa "progre", però a l'hora de la veritat vota una moció hermafrodita respectuosa amb la dignitat de la Institució.

L'alcaldessa Felip, tan humana, promou una ordenança o reglament de segona activitat per als agents de la Policia Local que, en acte de servei, pateixen lesions múltiples que no els fan aptes per seguir en el cos, però hi posa un "no retroactiu", poc o gens constitucional, no fos cas que l'únic agent discapacitat i acomiadat s'aculli al mateix.

L'alcaldessa Felip es troba immersa en un cúmul d'investigacions de l'oficina antifrau o de fiscalia o de jutjat, bé com a actes heretats o bé com a actes propis, dels que res no diu. De fet, parla més de la independència somiada per allò de la meritocràcia existent a CDC, és a dir, perquè l'ascensor la pugi cap a dalt, que no pas explica el perquè de la legionel·la interceptada a les dutxes a l'estadi de Vilatenim, una vergonya.

Tanmateix, quan un jutjat investiga pagaments irregulars d'una fundació privada, que no pas pública, vinculada a Càrites, per denúncia penal presentada pels seus actuals gestors contra un antic president seu, surt l'alcaldessa Felip a usar de la democràcia declarativa i no de la democràcia reflexiva a posar-hi el somriure i especialment el nas.

Anuncia que Figueres es personarà en el cas tota vegada que vol saber com avança el procediment i si l'entramat de suposats pagaments irregulars i injustificats que s'han detectat han causat algun perjudici per a l'Ajuntament.

Aquí, la pífia de l'alcaldessa Felip és d'aquelles que mereixen un diploma amb burro català inclòs, perquè, pel supòsit que la primera institució municipal hagués lliurat subvencions a la fundació, és obligació de l'Ajuntament que encapçala fer un seguiment, un control i una fiscalització d'aquestes, tot per exigència legal, i preguntar-se, en primer terme, si aquests ajuts s'han donat complint tots els requisits de la llei que els regula. No sé a què ve això de "personar-se com interessat" (!) en comptes d'auditar-se per veure si l'Ajuntament ha seguit fil per randa la llei o bé ha fet deixadesa de les seves obligacions.

Del resultat electoral patit ?l'any passat no ha après ni la primera de les lliçons: callar, per no exhibir la buidor intel·lectual que acompanya el seu somriure.