El permís de conduir per punts es va implantar ara fa deu anys i els xofers que han patit algun tipus de sanció que fa que els restin punts del carnet van viure entre 2013 i 2014 un fort increment a la província de Girona, es van més que duplicar.

La direcció general de Trànsit (DGT) ahir va fer balanç dels deu anys d'implantació del carnet per punts i les dades que hi ha de la demarcació són d'aquests dos anys. El total de sancions que han representat la detracció de punts durant el 2013 va ser de 4.623 mentre que les multes de l'any següent van ser un 56% més, amb un total de 7.211.

Si es valora el nombre de punts que això representa, ara fa tres anys els conductors de les comarques de Girona van perdre'n fins a 14.398 i l'any 2014 van ser-ne un 77,48% més, ja que la xifra es va situar en els 25.553 punts restats dels permisos de conduir dels conductors gironins.

Si es mira què representen aquestes xifres per cada 1.000 conductors de Girona, n'hi ha 10,4 que van perdre punts el 2013 i d'aquest miler, van restar-los una i mitjana de 32,3. L'any següent el número va incrementar-se i per cada mil conductors gironins, 16,4 d'ells van patir una sanció que els va suposar que Trànsit els restés algun punt. En total, per cada mil xofers, se'ls va retirar 58 punts de mitjana.

Ahir es va celebrar a Madrid un acte on van participar les diferents institucions de Trànsit d'Espanya així com associacions de víctimes, entre d'altres. La DGT va fer públic un balanç dels 10 anys amb permís per punts, on es destaca que tres de quatre conductors mantenen intacte el seu saldo de punts

Afegeix que deu anys després, set milions i mig de conductors han estat sancionats per algun tipus d'infracció que li ha suposat la retirada de punts, això, representa el 25% del cens de conductors que hi ha a Espanya. Una altra dada rellevant és que hi ha hagut 214.150 persones a qui se'ls ha declarat la pèrdua de vigència del permís perquè han esgotat el saldo de punts. N'hi ha hagut de reincidents i a 219 conductors se'ls ha retirat la vigència en tres o més ocasions.

La majoria d'infraccions que porten a perdre punts estan relacionats amb l'excés de velocitat, seguides pel no ús del cinturó de seguretat i el sistema detenció infantil, l'ús del telèfon mòbil o dispositius de so i la conducció havent consumit alcohol o drogues.

El grup de conductors que acumula més multes amb pèrdua de punts és el d'edat compresa entre els 35 i 44 anys i seguits del grup d'entre 25 a 34 anys. Des de l'inici del permís de punts, també s'han fet cursos de recuperació parcial o total de punts als quals van persones que han acabat els punts o bé tenen una sentència judicial. A tota Espanya s'han registrat 503.291 assistents en aquests cursos reeducadors. També s'han bonificat els "bons conductors" que tenien 12 punts i no se'ls havia sancionat. L'1 de juliol de 2009 van rebre 2 punts més i el 2012, un més si no n'havien comès cap infracció. En total van beneficiar-se'n 17 milions de xofers.