La xifra de gironins beneficiaris dels ajuts i prestacions de la Llei de la dependència ha tornat a caure després d’una tímida remuntada a finals de l’any passat i se situa ara en 13.261 persones. Al desembre del 2015, per primera vegada després d’onze trimestres consecutius caient, el nombre de dependents que perceben una prestació a la demarcació havia crescut respecte als tres mesos anteriors, però ara ha tornat a retrocedir en 335 persones, segons les darreres dades sobre el desplegament de la llei publicades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

D’acord amb les dades que publica trimestralment la Generalitat, el volum de perceptors d’ajuts a les comarques gironines no ha deixat de disminuir de manera progressiva des de finals del 2012, quan eren 15.730 els gironins registrats pel govern que percebien algun tipus d’ajut. Al desembre de l’any passat, es va percebre un lleuger repunt respecte del setembre anterior, amb 300 gironins més; tres mesos després, però, no s’ha mantingut la tendència a l’alça i a finals de març hi havia a la demarcació 13.261 gironins amb prestació, un 2,46% menys que a l’acabar l’any, quan eren 13.596.

La tendència a l’alça apuntada al desembre també s’ha estroncat al conjunt de Catalunya. Segons les dades del departament de Dolors Bassa, dels 139.100 catalans que a 30 de setembre rebien una prestació, a 31 de desembre es va passar a 142.474 persones, és a dir, 3.374 més. El darrer informe, però, recull que a finals del primer trimestre de l’any el nombre ha reculat fins a 137.610.

Pel que fa al perfil de les persones beneficiàries de la Llei de la dependència, el 66% dels beneficiaris són dones i més de la meitat superen la vuitantena.

En relació amb el grau de dependència, 47.325 són dependents de grau III, és a dir, grans dependents; 75.054 estan valorats amb el grau II de dependents severs i 15.231 estan classificats amb el grau I, el grau de dependència moderada.

Més valoracions i PIA

Malgrat aquesta disminució dels beneficiaris, l’informe trimestral de la Generalitat evidencia un increment dels procediments que cal seguir per accedir a les prestacions, ja que entre gener i març han augmentat tant les tramitacions de les valoracions de la dependència com els programes individuals d’atenció (PIA) respecte al mateix període de l’any passat.

La valoració de la dependència és el primer pas per determinar la situació de dependència de la persona interessada i identificar si és gran, servera o moderada per atribuir-li un dels tres graus. Té en compte tant els informes relatius a la salut de la persona com l’entorn en què viu, i valora les tasques bàsiques de la vida quotidiana que la persona no pot desenvolupar tota sola.

En aquest primer trimestre de l’any, s’han realitzat 17.860 valoracions -de les quals 8.748 són sol·licituds inicials-, mentre que en els tres primers mesos del 2015 van ser 13.851les valoracions realitzades. D’aquestes, 6.280 corresponien a peticions inicials.

Pel que fa als PIA, són el programa en què, un cop reconeguda la situació de dependència de la persona, es determinen quins ajuts i serveis s'ajusten millor a les seves necessitats i grau d'autonomia. Des de principi d’any, s’han dissenyat 4.769 programes individuals, més del doble que en el mateix trimestre del 2016, quan van ser 2.280.