La xifra de beneficiaris gironins de la Llei de la dependència torna a caure

Després d'un lleuger repunt, Girona tanca el primer trimestre amb 13.261 perceptors, 335 menys que a final d'any

20.06.2016 | 07:15

La xifra de gironins beneficiaris dels ajuts i prestacions de la Llei de la dependència ha tornat a caure després d´una tímida remuntada a finals de l´any passat i se situa ara en 13.261 persones. Al desembre del 2015, per primera vegada després d´onze trimestres consecutius caient, el nombre de dependents que perceben una prestació a la demarcació havia crescut respecte als tres mesos anteriors, però ara ha tornat a retrocedir en 335 persones, segons les darreres dades sobre el desplegament de la llei publicades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

D´acord amb les dades que publica trimestralment la Generalitat, el volum de perceptors d´ajuts a les comarques gironines no ha deixat de disminuir de manera progressiva des de finals del 2012, quan eren 15.730 els gironins registrats pel govern que percebien algun tipus d´ajut. Al desembre de l´any passat, es va percebre un lleuger repunt respecte del setembre anterior, amb 300 gironins més; tres mesos després, però, no s´ha mantingut la tendència a l´alça i a finals de març hi havia a la demarcació 13.261 gironins amb prestació, un 2,46% menys que a l´acabar l´any, quan eren 13.596.

La tendència a l´alça apuntada al desembre també s´ha estroncat al conjunt de Catalunya. Segons les dades del departament de Dolors Bassa, dels 139.100 catalans que a 30 de setembre rebien una prestació, a 31 de desembre es va passar a 142.474 persones, és a dir, 3.374 més. El darrer informe, però, recull que a finals del primer trimestre de l´any el nombre ha reculat fins a 137.610.

Pel que fa al perfil de les persones beneficiàries de la Llei de la dependència, el 66% dels beneficiaris són dones i més de la meitat superen la vuitantena.

En relació amb el grau de dependència, 47.325 són dependents de grau III, és a dir, grans dependents; 75.054 estan valorats amb el grau II de dependents severs i 15.231 estan classificats amb el grau I, el grau de dependència moderada.

Més valoracions i PIA
Malgrat aquesta disminució dels beneficiaris, l´informe trimestral de la Generalitat evidencia un increment dels procediments que cal seguir per accedir a les prestacions, ja que entre gener i març han augmentat tant les tramitacions de les valoracions de la dependència com els programes individuals d´atenció (PIA) respecte al mateix període de l´any passat.

La valoració de la dependència és el primer pas per determinar la situació de dependència de la persona interessada i identificar si és gran, servera o moderada per atribuir-li un dels tres graus. Té en compte tant els informes relatius a la salut de la persona com l´entorn en què viu, i valora les tasques bàsiques de la vida quotidiana que la persona no pot desenvolupar tota sola.

En aquest primer trimestre de l´any, s´han realitzat 17.860 valoracions –de les quals 8.748 són sol·licituds inicials–, mentre que en els tres primers mesos del 2015 van ser 13.851les valoracions realitzades. D´aquestes, 6.280 corresponien a peticions inicials.

Pel que fa als PIA, són el programa en què, un cop reconeguda la situació de dependència de la persona, es determinen quins ajuts i serveis s'ajusten millor a les seves necessitats i grau d'autonomia. Des de principi d´any, s´han dissenyat 4.769 programes individuals, més del doble que en el mateix trimestre del 2016, quan van ser 2.280.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema