El cartell de la nena amb la boca i les mans empastifades d'excrements de gos està basada en fets reals, segons ha explicat la primera tinent d'alcalde de Campdevànol, Dolors Costa. La idea de la imatge que apareix en els cartells que s'han penjat al municipi, i que ha materialitzat Eudald Rota de Quimera, va ser denunciada en diverses ocasions pels veïns a la mateixa regidora.

En una entrevista al programa La Tarda, de la Xarxa d'Emissores Locals, Costa va remarcar la gravetat de les defecacions que els propietaris de gossos no recullen en els espais públics, afirmant que la imatge de la foto "és una realitat que ja ha passat". La primera tinent d'alcalde va afirmar que l'agressivitat de la campanya era pretesa per tal de cridar l'atenció dels incívics.

Anteriorment, Campdevànol havia dut a terme altres iniciatives per reduir el nombre de defecacions d'animals per carrers, places i parcs, però havien resultat poc productives. En una ocasió fins i tot van penjar cartells advertint de les sancions que poden comportar aquests actes d'incivisme, però "van agafar-los i els van llençar al riu", segons la regidora. Ara, tot i haver fet els nous cartells, l'alcalde, Joan Manso, ja ha explicat que en els darrers mesos no s'ha observat cap augment d'incivisme entre els propietaris de gossos de Campdevànol, però que al poble segueixen produint-se casos de persones que no recullen les defecacions.

La singular campanya contra l'incivisme d'alguns veïns ha aconseguit convertir-se en noticiable en tot el país i el seu ressò ha estat notable. Gràcies a l'escatològica imatge de la nena jugant i presumiblement posant-se caca a la boca, la campanya ha cridat l'atenció de televisions com TV3 i de l'articulista de La Vanguardia Quim Monzó, que va dedicar-li el seu article d'opinió de dimecres de la setmana passada.

Les sancions

L'ordenança de tinença d'animals de Campdevànol preveu multes de fins a 450 euros per a aquells propietaris que no recullen els excrements dels seus gossos. L'import de la sanció varia en funció de diferents paràmetres, com la intencionalitat, la reiteració, els perjudicis, la reincidència o la transcendència social. Les infraccions lleus suposen una multa de fins a 150 euros, les greus poden arribar als 300 euros i les molt greus, fins a 450 euros. Amb tot, s'especifica que els propietaris d'animals han d'adoptar mesures "per no embrutar les vies o espais públics i les miccions en les façanes". Per això, dictamina que els excrements s'han de retirar de forma immediata i netejar, si és necessari, "l'espai públic o mobiliari que hagi quedat afectat".

Mesures d'altres poblacions

Tot i la projecció mediàtica d'aquesta campanya de Campdevànol, el cert és que altres municipis estan prenent mesures en contra d'aquests actes incívics. Ribes de Freser i Ripoll ja van amenaçar amb analitzar l'ADN de les femtes per identificar els propietaris dels animals. Tot i la voluntat, però, el cost que suposa aquesta pràctica ha fet que Ripoll encara no hagi posat en marxa la mesura.