El director general d'Infraestructures de Mobilitat Terrestres, Xavier Flores, va explicar ahir que s'han identificat 158 trams de concentració d'accidents amb ungulats (TCAU) a les carreteres catalanes, bona dels quals es troben a la demarcació i exigeixen una actuació prioritària.

La demarcació de Girona és, amb molta diferència respecte les altres comarques catalanes, on hi ha més TCAU. En total 60, 12 dels quals són prioritaris i estan situats principalment a l'Empordà. En canvi, la zona pirenaica és on hi ha menys concentració d'accidents.

Per solucionar aquest problema, s'estudia el tancament perimetral combinat amb passos per a la fauna que consisteix en la instal·lació de tancaments que impedeixin als animals accedir a les plataformes de circulació de vehicles i els condueixen cap a una altra estructura que els permeti creuar la via com ara un túnel, viaducte, pas de fauna o estructures multifuncionals adaptades.

També es reforçaran els senyals d'advertiment i es mantindran les zones properes als marges de la via sense elements que obstaculitzin la visió dels animals per part del conductor i puguin oferir refugi als animals, la qual cosa comporta sega i estassada de vegetació herbàcia i arbustiva o la tala d'arbrat en alguns casos.

El pressupost per als 37 TCAU prioritaris -12 dels quals a Girona- és d'un milió d'euros. El 59% d'aquesta inversió anirà destinada a la instal·lació de senyal reforçat i la gestió de marges, un 16% a revisar i reforçar el tancament perimetral; un 14% a instal·lar nou tancament perimetral i la resta a la gestió de marges.

El tancament perimetral adequat per a senglar s'ha mostrat efectiu a Forallac on no s'ha produït cap accident entre 2013 i 2014 quan la mitjana era d'1,8 a l'any entre 2007-2011.