El Bisbat de Girona demana a capellans i catequistes el certificat de delictes sexuals

La mesura afecta unes 800 persones que treballen amb menors en l'àmbit de la formació i l'acompanyament

22.06.2016 | 07:15
Cues a la gerència del Ministeri de Justícia a Catalunya durant el gener
Cues a la gerència del Ministeri de Justícia a Catalunya durant el gener

El Bisbat de Girona ja ha demanat a capellans i catequistes que aportin el certificat del registre de delictes sexuals. Segons l'ens episcopal, la mesura afecta unes 800 persones voluntàries que treballen habitualment amb menors en l'àmbit de la formació, l'acompanyament i altres activitats parroquials.

L'ens eclesiàstic ha pres aquesta mesura perquè així es preveu en la llei 26/2015, que versa sobre la modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència. El Bisbat de Girona ha demanat a les parròquies que mossens, catequistes i altres voluntaris que treballen habitualment en activitats de formació, catequesi o educació en el lleure amb infants i joves aportin per al proper curs el certificat conforme no tenen antecedents per delictes sexuals.

Aquest certificat de penals, l'han de presentar tant els responsables i voluntaris actuals com els que ja s'ha previst que s'incorporin per primera vegada en activitats parroquials a partir del curs vinent.

El Bisbat de Girona va fer la sol·licitud el passat 26 de maig amb una carta dirigida a totes les parròquies i l'ens ha donat de termini fins a finals d'aquest mes de juny perquè un centenar de rectors i responsables de parròquies aportin les dades i la documentació necessària de catequistes i voluntaris.

Quan l'ens episcopal disposi de la documentació podrà realitzar la tramitació de manera agrupada davant del Ministeri de Justícia. Tanmateix, segons informa el Bisbat en un comunicat, en la mateixa circular també s'ha informat els voluntaris de la possibilitat de sol·licitar el certificat de forma individual.

La mesura afecta uns vuit-cents catequistes i voluntaris i el Bisbat de Girona també ha posat un telèfon d'informació a disposició de rectors i catequistes per resoldre qualsevol dubte en relació a la tramitació d'aquest certificat obligatori.

Pel que fa a altres col·lectius, com són els monitors d'esplai, caps d'escoltes o els professors de religió, segons l'ens eclesiàstic fan la sol·licitud a través de les seves respectives organitzacions i institucions.

Mestres i pediatres

Les professions, oficis i activitats que impliquin un contacte habitual amb menors també han d'aportar el seu certificat de penals si volen continuar exercint la seva feina. Entre ells hi ha mestres, professors i pediatres.

Aquest passat gener, quan el Departament d'Ensenyament va obrir la borsa laboral per a mestres i professors interins, van haver de certificar que no tenen antecedents penals per delictes sexuals. Unes sol·licituds que van haver d'obtenir amb pocs dies i que van generar molt de rebombori sobretot per les fortes cues que es van generar els primers dies davant les portes de la gerència territorial a Catalunya del Ministeri de Justícia.

Els mestres i professors es van haver d'esperar durant hores per poder obtenir el certificat de penals i les situacions de tensió van acabar amb la decisió que el Govern espanyol presentés d'altres formes de tramitar el certificat, com ara anar de forma presencial a les delegacions i subdelegacions del Govern i als registres de qualsevol òrgan administratiu que pertanyi a l'Administració General de l'Estat, de les Comunitats Autònomes o de l'Administració Local.

Un altre col·lectiu laboral que també ha d'acreditar el seu expedient pel que fa a delictes sexuals és el dels pediatres i infermers, que, naturalment, tracten amb menors cada dia. Així ho va anunciar el febrer la Generalitat, que va assegurar que els pediatres i els professionals d'infermeria per accedir a ser personal estatutari o laboral als hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) també han d'acreditar que no tenen antecedents penals relacionats amb menors. També els professionals de l'ICS que ocupin actualment, com personal estatutari o laboral, un lloc de treball que impliqui contacte habitual amb menors han d'aportar en el termini de dos mesos una declaració responsable, mitjançant un jurament o una promesa, de no haver estat condemnats o una certificació negativa de penals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema