La Creu Roja de Girona ha detectat un augment de persones refugiades que arriben a la demarcació per demanar asil. En el que va d'any, ja han atès 110 usuaris, un 14,6 % més que tot l'any passat, que van ser 96, mentre que el 2014 van ser 80. La procedència dels refugiats atesos durant el 2015 eren sobretot d'Ucraïna, Síria, Hondures i Nigèria.

L'arribada de refugiats anirà a l'alça, segons preveu Creu Roja a Girona, que ahir va presentar la seva memòria anual coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat. L'entitat recorda que aquest col·lectiu està en risc d'exclusió social i per això els ha d'atendre per tal que tinguin les necessitats bàsiques cobertes, com ara l'aliment, així com informació sobre els tràmits legals.

Fa uns dies s'ha sabut que l'Estat denega set de cada deu peticions d'asil rebudes, una xifra que el coordinador provincial de l'entitat, Jordi Martori, va criticar tot recordant que els estats estan obligats per llei a oferir un "lloc segur" a aquestes persones que fugen dels seus països.

Les causes d'aquest augment responen a la situació que es viu en l'àmbit europeu però també s'apunta a un cert "efecte crida" en el cas més específic de demarcació. Segons Martori, hi ha zones a Girona on algunes persones han trobat la manera de treballar i situar-se i que estan provocant que altres es desplacin cap aquí. El gruix principal, però, respon a la necessitat de desplaçar-se, com passa a altres punts d'Europa.

Durant el 2015 també van atendre un total de 1.739 persones immigrades -el 2014 van ser 1.553-. Destaca també la dada que van atendre 32 joves estrangers d'entre 14 a 21 anys que van arribar a la demarcació sense acompanyants. El 2014, aquest col·lectiu van ser 21.

Una atenció més integral

Durant el 2015, el pressupost de Creu Roja a Girona ha estat de 8,054 milions d'euros, un milió d'euros més que l'any anterior. Això es deu a l'augment de subvencions (de 1,9 milions d'euros es passa a 2,2 milions d'euros), a la millora de les previsions de captació de recursos (s'han recaptat més de 2,6 milions d'euros) i a una herència rebuda a Creu Roja de Palamós, que juntament amb altres herències i donatius han permès recollir més de 646.000 euros per aquest concepte.

Aquest augment dels ingressos ha permès augmentar la despesa fins quasi un 11% més del previst, superant els 7,2 milions d'euros. El nombre d'usuaris atesos del 2015 ha estat inferior al 2014: de 77.357 persones el 2014 s'ha passat a 65.292 persones. Això es deu a una reducció de les persones afectades per la crisi en els últims mesos però no vol dir que es pugui ser optimista.

Segons Martori, el que més els preocupa en aquests moments és la "pobresa cronificada" -persones que no aconsegueixen sortir del llindar de la pobresa- però també aquelles persones que, tot i haver trobat feina no tenen prou ingressos per afrontar despeses ordinàries com el material escolar o factures dels serveis bàsics.

És per això que l'entitat ha incrementat un 10% la despesa per donar una cobertura "més integral" a aquest col·lectiu i ha posat en marxa una nova metodologia per millorar i actuar de forma més transversal en el casos d'extrema vulnerabilitat.

El programa per lluitar contra la pobresa s'ha dotat amb 855.400 euros durant el 2015 i juntament amb els programes d'ocupació, als quals s'han destinat 405.000 euros, fan un total d'1,26 milions d'euros, el 22,75% de tota la despesa d'aquell any. Només el supera el programa de gent gran i persones amb dependència, que concentra el 33,44% del total de la despesa.

Pel que fa a l'atenció de necessitats bàsiques, es van atendre 2.016 persones, es van repartir 6.401 kits d'higiene i aliments, així com 277 ajuts per pagar les factures de l'aigua i la llum. En total es van atendre 735 famílies amb les targetes de prepagament per comprar al supermercat.

Una de les novetats són els tallers d'apoderament, on es busca millorar la capacitat d'autogestió dels usuaris. Hi van participar un total de 119 persones.

Per altra banda, es van atendre 136 persones al carrer (el 2014 havien estat 187), dels quals a 116 se'ls va poder fer un seguiment a oficina, i es van fer 951 intervencions.

Creu Roja de Girona va atendre 1.389 persones en el programa d'ocupació: 394 ho van fer amb el projecte d'inserció laboral, amb l'ajut de 84 empreses col·laboradores, i el percentatge d'inserció es va situar en un 46%, una dada molt positiva que demostra, segons Martori, que les empreses també han entès que amb la inserció d'aquestes persones contribueixen a "canviar la societat".

Finalment, al programa de prevenció, socors, emergències i salvament va atendre 9.739 persones amb un total de 4.047 intervencions. El més important va ser el servei preventiu aquàtic, amb 8.008 atesos.