El regidor i portaveu de la CUP, Santi Llagostera, no va assistir a la reunió celebrada ahir entre la responsable de recursos humans de la Fundació Guifré, Montserrat Gratacós, i els portaveus dels grups municipals per no "ser còmplices" de la situació relacionada amb el cas de presumptes maltractaments i mala praxi que s'haurien produït en aquesta residència de gent gran, que també actua de centre de dia. Així ho va comunicar aquesta formació a través d'un comunicat, on va explicar que no era només Llagostera qui havia d'estar convocat a la reunió, sinó també el conjunt de ripollesos, i sobretot els familiars dels usuaris d'aquesta residència, a través d'una audiència pública. "La fórmula per aclarir les responsabilitats no és fent-ho en una reunió a porta tancada", remarcava el grup municipal en el document.

En aquest sentit, la CUP no va considerar "adient" que la reunió es plantegés en desigualtat de condicions per a Santi Llagostera, ja que la resta d'assistents són membres del Patronat, excepte ell. Per això, el partit va considerar que l'objectiu de la reunió era "instrumentalitzar la nostra presència per fer-nos còmplices de la situació" a banda de "silenciar la nostra veu".

Una treballadora detinguda

Justament en relació a aquest cas de presumptes maltractaments i mala praxi a l'equipament, els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Ripoll van detenir divendres passat una treballadora per ordre del jutge de Ripolluna treballadora. Segons va explicar l'alcalde del municipi i president del patronat de la Fundació, Jordi Munell, la detinguda és l'antiga supervisora del centre, que va ser destituïda del càrrec al desembre arran d'una investigació interna i que ara és una empleada més de la Fundació.

El mateix divendres, l'arrestada va ser deixada en llibertat després de passar a disposició judicial i que el seu advocat es presentés als jutjats. Els Mossos de Ripoll mantenen la investigació oberta i en aquest cas van actuar a instàncies del jutge que porta aquesta qüestió.

El cas de la presumpta mala praxi a la Fundació Guifré va fer-se públic al mes de maig arran de la denúncia de l'assemblea local de la CUP. Incompliment de protocols d'actuació, mobbing a treballadores, nepotisme, intrusisme laboral i també males pràctiques envers els avis van ser algunes de les acusacions d'aquest grup polític, que també va denunciar que la resta de grups polítics del consistori (CDC, ERC i PSC) que formen part del patronat de la Fundació Guifré els havien "amagat informació i mentit".

Per la seva banda, el Patronat de la Fundació defensen que tan bon punt es va presentar una denúncia signada per un grup de treballadores de la residència, es va derivar el cas al jutjat de Ripoll, tot i que ja feia mesos que es coneixia l'existència d'enregistraments on es constataven episodis de violència verbal. La denúncia judicial es va fer a l'abril.

La Fundació Guifré, aprovada per l'Ajuntament l'abril de 2008, és una entitat privada sense ànim de lucre responsable d'una residència d'avis i altres serveis complementaris, com ara bugaderia i càtering. Està gestionada per un equip interdisciplinari i un patronat. L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, n'és el president; el vicepresident és Miquel Rovira, primer tinent d'alcalde; i els vocals són un regidor de CiU, un d'ERC, un de FEM Ripoll i dues persones externes escollides pel ple municipal.