Els veïns de Cassà de la Selva i Cornellà del Terri decidiran en què invertir part dels pressupostos dels seus respectius municipis. En el cas de Cassà de la Selva, l'Ajuntament convoca els residents del municipi perquè decideixin per primera vegada on volen destinar 35.000 euros del pressupost municipal d'aquest any. L'objectiu és complementar els criteris polítics i tècnics amb la recollida de propostes ciutadanes per donar resposta a les necessitats i reptes del municipi.

Pel que fa a Cornellà del Terri, s'ha creat un programa de participació dividit en 4 fases, perquè els veïns del municipi puguin decidir on invertir aquests 20.000 euros. La primera fase, que durarà tot el mes de juliol, servirà perquè els veïns puguin fer les propostes que vulguin per a la destinació d'aquests diners. La segona fase serà una anàlisi de les propostes per avaluar la viabilitat tant econòmica com legal i tècnica. La tercera fase, al setembre, serà la de votació per part dels veïns de les propostes finalistes. L'última fase serà la de retorn dels resultats a la població al mes d'octubre.

Les propostes que poden realitzar els veïns han de ser legals i que el seu cost no superi els 20.000 euros. Han de fer referencia a competències municipals. No poden fer referència a subvencions i plans d'ajuts ni a despeses obligatòries de l'Ajuntament. Que siguin concretes i avaluables. Que no existeixin impediments tècnics i s'ajustin a la normativa vigent. I que siguin d'interès general per a tota la població, no només per a col·lectius específics.

Els veïns rebran a casa seva el formulari per poder realitzar aquestes propostes i, un cop omplert, poden retornar les propostes a les bústies de l'Ajuntament de Cornellà del Terri, el Centre Cultural o el Pavelló, així com també a les bústies de la Piscina Municipal.

Tres fases

A Cassà, el procés, que es presenta el dimarts 28 de juny a les 19.30 hores a Can Trinxeria, s'estructuarà en tres fases. En primer lloc, fins al 20 de juliol els ciutadans podran fer les propostes a través de les urnes que s'habilitaran a diversos punts del poble o el formulari del web . La segona fase serà el mes de setembre i consistirà en un taller participatiu de priorització de les propostes rebudes. Finalment, entre el mes de setembre i octubre, els ciutadans podran votar entre totes les propostes finals escollides.

Les propostes es podran adscriure sota els àmbits territorial o social, cosa que inclou idees relacionades amb medi ambient, mobilitat, patrimoni, espai públic, equipaments, cohesió social, cultura, espectacles, oci, joventut, gent gran, igualtat de gènere, infància, pobresa o cohesió social.

El regidor d'Hisenda, Pau Presas, destaca que "és la primera vegada que s'organitza una experiència participativa d'aquest estil a Cassà i animem tots els ciutadans a participar-hi per seguir-la potenciant de cares a l'any vinent".