La Diputació de Girona va aprovar ahir per unanimitat retirar els títols honorífics a Francisco Franco i a sis alts càrrecs de la dictadura. La decisió es va prendre a través d'una moció conjunta de tots els grups de la cambra, si bé la CUP va ser l'encarregada de presentar-la com a impulsora de la proposta. El seu diputat, Lluc Salellas, va afirmar que la retirada dels títols franquistes suposa «un exercici de dignitat, de reparació històrica i un homenatge a la democràcia».

Salellas va recordar que a Catalunya 82.000 persones van ser represaliades durant la dictadura franquista. Més de 7.000 eren de les comarques gironines. En aquest sentit, va lamentar que «les persones responsables avui encara siguin reconegudes amb mèrits ens produeix fàstic».

Els diputats dels altres grups també van mostrar el seu suport a la moció. Juli Fernández (PSC) va destacar que el gest va contra «aquesta etapa fosca i mancada de llibertats». Pau Presas (ERC), va donar valor a la moció però va lamentar que aquesta arriba «40 anys tard». I Albert Piñeira (CiU) va valorar-ho com un «acte simbòlic de justícia històrica i de dignitat».

El president de la Diputació, Pere Vila, va tornar demanar disculpes per no haver reparat en el manteniment d'aquests càrrecs, si bé va recordar que porta poc temps al capdavant de l'ens. En la moció conjunta tots els diputats dels grups van decidir revocar un total de 14 distincions: sis al general Franco; un a José Lacalle Larraga, Ministre de l'Aire; dos a Juan de Llobet Llavari, expresident de la Diputació; dos a Alfonso Pérez-Viñeta Lucio, Capità General; un a Gonzalo Fernández de la Mora, ministre d'Obra Pública; una per a Luís Carrero Blanco, president del Govern; i una altra per a Victorino Anguera Sansó, governador civil.

«President d'honor»

Els títols als dirigents franquistes van ser atorgats del 1939 al 1974 i inclouen càrrecs com la presidència d'honor de la Diputació i Fill Adoptiu de la província per a Franco, i medalles d'Or a altres capitostos del règim. En aquest punt, la figura polèmica va ser la de Juan de Llobet Llavari, expresident de la Diputació pel qual algunes veus demanaven que es mantinguéssin els mèrits per la seva contribució al desenvolupament de les comarques gironines.