El Fons de Cooperació Local de Catalunya destinarà 15.391.521,23 euros a les administracions locals de les comarques gironines. Es tracta d'una primera transferència perquè després s'ampliarà amb una altra per als consells comarcals en funció de variables territorials. El volum total que es destinarà a municipis, l'Aran, consells comarcals i entitats municipals descentralitzades de tota Catalunya és de 116.686.933,01 euros dels quals 86 milions seran aportats en aquesta primera transferència.

Pels municipis, el Fons es reparteix d'acord amb criteris de població, estructura dels nuclis, despesa associada a la capitalitat comarcal i despesa per a la gestió del territori. En el cas de l'Aran i dels consells comarcals, aquesta transferència correspon només a la part fixa que perceben anualment; resta pendent una aportació complementària determinada en base als criteris variables fixats per llei, relacionats amb la població, la superfície territorial o el número de municipis, entre d'altres.

Aquest Fons és una transferència destinada a finançar globalment l'activitat de les administracions locals, que el poden destinar lliurement per fer front a despeses i inversions. El Fons de cooperació local està regulat per l'article 219.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que en determina també el caràcter incondicional i estableix que s'ha de dotar a partir de tots els ingressos tributaris de la Generalitat.

La dotació i criteris del Fons es regulen a la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya de l'exercici corresponent. La distribució s'ha fet d'acord amb els criteris establerts als pressupostos de 2015 que es troben actualment prorrogats.