Els habitants de les comarques gironines són els que gasten una mitjana d´aigua més elevada de Catalunya. Cada ciutadà consumeix 184,3 litres al dia per a usos domèstics (aigua dins la llar i al jardí), 23 litres més que la mitjana catalana fixada en 161,5 litres.

Segons les últimes dades disponibles de l´Institut d´Estadística de Catalunya, Idescat, (corresponents al 2013), només la província de Tarragona s´acosta al consum que es registra a Girona: 180 litres per persona i dia. La resta, Lleida i Barcelona, tenen una despesa força menor: 153 litres a ponent, i 128,2 a l´àrea metropolitana.

L´aigua per a consum domèstic representa més de la meitat de la despesa total a les comarques gironines. La resta va a parar a usos industrials.

La demarcació ja fa anys que encapçala el consum proporcional d´aigua per habitant. Segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat, ­l´any 2005 les comarques gironines ja lideraven el consum d´aigua amb unes xifres encara més elevades que s´enfilaven per sobre dels 210 litres per persona i dia.

Les altres províncies també consumien més aigua, però sense superar mai els nivells gironins. Aquesta tendència s´ha anat mantenint malgrat els canvis socioeconòmics dels últims anys, capitanejats per la crisi i també per una incipient augment de la consciència ecològica.

A mesura que avançaven els anys el consum d´aigua per càpita a les comarques gironines ha anat baixant progressivament però sense deixar la primera posició.

Tot i això, si posem la lupa al mapa observarem grans diferències. Hi ha tres comarques que disparen la mitjana gironina: l´Alt Empordà, el Baix Empordà i la Cerdanya, amb 228, 264 i 303 litres per persona i dia respectivament. A pocs quilòmetres trobem altres regions amb xifres més «normals» que fins i tot se situen molt per sota de la mitjana catalana, com el Pla de l´Estany (125,9 litres), la Garrotxa (127,8 litres) o el Gironès (121,3 litres). La Selva i el Ripollès mantenen uns nivells elevats, amb 165,4 i 174,3 litres respectivament.

CONSUM D'AIGUA A CADA COMARCA

Les comarques a on es consumeix més aigua per habitant (l´Alt i Baix Empordà i la Cerdanya en primer terme, i la Selva i Ripollès en segon) són també àrees amb gran concentració de turisme i segones residències.

La dutxa, de 30 a 80 litres

Segons les dades de Territori, el consum domèstic d´aigua es reparteix en diverses activitats qüotidianes. Així, rentar-nos les mans suposa una despesa de 2 a 18 litres. Per dutxar-nos gastem entre 30 i 80 litres, en canvi per omplir la banyera en gastem de 200 a 300; rentar plats a mà són de 15 a 30 litres, els mateixos que fent-ho amb rentavaixelles (18-30). Fer una rentadora costa de 60 a 90 litres; tirar de la cadena són de 6 a 10 litres. Regar 100 metres quadrats de gespa són 400 litres, els mateixos que gastem per rentar el cotxe.

La indústria es «beu» el 25% del consum

Les activitats industrials es «beuen» aproximadament el 25% de l'aigua total que es consumeix a les comarques gironines. Segons dades de l'Idescat, el 2013 les fàbriques, explotacions i empreses van generar una despesa d'aigua de 17 milions de metres cúbics a l'any (uns 47 milions de litres al dia). Aquest percentatge sobre el total d'aigua consumida és dels més baixos de Catalunya. Tarragona lidera aquest rànquing, amb gairebé la meitat (47%) de la despesa total.