Els gironins, els que més aigua gasten a Catalunya

Cada ciutadà de la demarcació gasta per a usos domèstics 184 litres d´aigua al dia, 23 més que la mitjana de Catalunya

29.06.2016 | 21:55

Els habitants de les comarques gironines són els que gasten una mitjana d´aigua més elevada de Catalunya. Cada ciutadà consumeix 184,3 litres al dia per a usos domèstics (aigua dins la llar i al jardí), 23 litres més que la mitjana catalana fixada en 161,5 litres.

Segons les últimes dades disponibles de l´Institut d´Estadística de Catalunya, Idescat, (corresponents al 2013), només la província de Tarragona s´acosta al consum que es registra a Girona: 180 litres per persona i dia. La resta, Lleida i Barcelona, tenen una despesa força menor: 153 litres a ponent, i 128,2 a l´àrea metropolitana.

L´aigua per a consum domèstic representa més de la meitat de la despesa total a les comarques gironines. La resta va a parar a usos industrials.

La demarcació ja fa anys que encapçala el consum proporcional d´aigua per habitant. Segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat, ­l´any 2005 les comarques gironines ja lideraven el consum d´aigua amb unes xifres encara més elevades que s´enfilaven per sobre dels 210 litres per persona i dia.


Les altres províncies també consumien més aigua, però sense superar mai els nivells gironins. Aquesta tendència s´ha anat mantenint malgrat els canvis socioeconòmics dels últims anys, capitanejats per la crisi i també per una incipient augment de la consciència ecològica.

A mesura que avançaven els anys el consum d´aigua per càpita a les comarques gironines ha anat baixant progressivament però sense deixar la primera posició.

Tot i això, si posem la lupa al mapa observarem grans diferències. Hi ha tres comarques que disparen la mitjana gironina: l´Alt Empordà, el Baix Empordà i la Cerdanya, amb 228, 264 i 303 litres per persona i dia respectivament. A pocs quilòmetres trobem altres regions amb xifres més «normals» que fins i tot se situen molt per sota de la mitjana catalana, com el Pla de l´Estany (125,9 litres), la Garrotxa (127,8 litres) o el Gironès (121,3 litres). La Selva i el Ripollès mantenen uns nivells elevats, amb 165,4 i 174,3 litres respectivament.

CONSUM D'AIGUA A CADA COMARCA

Les comarques a on es consumeix més aigua per habitant (l´Alt i Baix Empordà i la Cerdanya en primer terme, i la Selva i Ripollès en segon) són també àrees amb gran concentració de turisme i segones residències.

La dutxa, de 30 a 80 litres

Segons les dades de Territori, el consum domèstic d´aigua es reparteix en diverses activitats qüotidianes. Així, rentar-nos les mans suposa una despesa de 2 a 18 litres. Per dutxar-nos gastem entre 30 i 80 litres, en canvi per omplir la banyera en gastem de 200 a 300; rentar plats a mà són de 15 a 30 litres, els mateixos que fent-ho amb rentavaixelles (18-30). Fer una rentadora costa de 60 a 90 litres; tirar de la cadena són de 6 a 10 litres. Regar 100 metres quadrats de gespa són 400 litres, els mateixos que gastem per rentar el cotxe.

La indústria es «beu» el 25% del consum

Les activitats industrials es «beuen» aproximadament el 25% de l'aigua total que es consumeix a les comarques gironines. Segons dades de l'Idescat, el 2013 les fàbriques, explotacions i empreses van generar una despesa d'aigua de 17 milions de metres cúbics a l'any (uns 47 milions de litres al dia). Aquest percentatge sobre el total d'aigua consumida és dels més baixos de Catalunya. Tarragona lidera aquest rànquing, amb gairebé la meitat (47%) de la despesa total.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema