Canigó Grand Site és una mancomunitat que aglutina 64 municipis del Vallespir, Conflent i el Rosselló, membres del consell departamental d’aquesta zona i entitats relacionades amb el medi ambient. Des d’aquesta institució, que treballen per defensar i promoure tot el territori que envolta aquest cim emblemàtic de 2.786 metres, volen posar fre a l’accés amb vehicles motoritzats al Canigó.

L’entitat engloba un territori de més de 100.000 hectàrees. Des de fa uns anys, durant els mesos de juliol i agost, els turismes individuals no poden accedir a la part més alta de la muntanya sense autorització.

D’aquesta manera les administracions volen prevenir incendis i protegir el medi ambient de la zona. “Els vehicles i la muntanya no són compatibles; calia arreglar tot això”, detalla Jaume Taurinya, vicepresident del Canigó Grand Site. Ara, des d’aquesta entitat ressalten que de cara als propers anys - i amb l’aprovació del territori- volen restringir l’accés de vehicles individuals a partir dels 1.500 metres durant els 365 dies de l’any. D’altra banda, treballaran per afavorir i promocionar l’accés a peu o amb mitjans més sostenibles.

Aquest ha estat un dels temes que s’han tractat aquest cap de setmana durant la presentació de la temporada turística de la destinació Canigó i que va comptar amb l’assistència de la presidenta de Canigó Grand Site, Ségolène Neuville, la marca promocional i de protecció d’aquest territori, i la presidenta del Departament dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe.

L’agrupació Canigó Grand Site, ‘sindicat’ segons la nomenclatura francesa, porta des del 2002 treballant per preservar i promocionar aquesta destinació com un lloc de natura, tranquil i singular. El 2012 van rebre el segell de qualitat. Pel que fa a la temporada turística d’estiu d’aquest 2016, la mancomunitat ha previst diverses activitats relacionades amb el món de la minera, l’espeleologia, vinculades amb el patrimoni arquitectònic, la gastronomia o l’artesania de la zona. A més, aquest estiu també està en ple funcionament la xarxa de rutes a peu que s’han creat entre els cinc refugis del Canigó.

Durant la trobada també es va posar sobre la taula la necessitat de regular amb més fermesa el trànsit de vehicles motoritzats que accedeixen a la part més alta del cim. Per pujar fins al pic només es pot fer a peu però els vehicles poden accedir fins al voltant dels 2.000 metres. Ara fa uns anys, ja es va començar a controlar l’accés de vehicles davant l’allau de turistes però aquest cap de setmana, des del Canigó Grand Site, han explicat que volen fer un pas més enllà en aquesta línia.

En concret, el vicepresident del Canigó Grand Site, Jaume Taurinya, ha explicat que durant els darrers 20 anys han notat un augment del nombre de cotxes que pugen per les pistes fins a la part més alta del pic. “La gent de la zona, en fer-se més carreteres, es van acostumar a pujar en cotxe en comptes de fer-ho a peu”, ha detallat el vicepresident. Davant d’això i tenint en compte que “la muntanya i els vehicles no són compatibles”, durant els mesos d’estiu - juliol i agost- per evitar perjudicis mediambientals i prevenir incendis, els cotxes particulars no poden accedir fins al pic del cim. Només aquells vehicles que demanin autorització o els que tenen permís per transportar persones en aquest itinerari poden circular per aquestes carreteres.

Davant d’aquesta limitació, des de fa temps l'entitat treballa i ara volen afavorir més l’accés a peu o, fins i tot, estudien que els senderistes que necessitin una petita empenta puguin ajudar-se amb burros catalans o altres mitjans sostenibles. Des de Canigó Grand Site treballen amb la idea que d’aquí tres o cinc anys, si el territori i les administracions ho aproven, els cotxes no puguin circular més enllà dels 1.500 o 1.600 metres.