L'Associació de Veïns de Sant Jaume de Llierca durà al Parlament unes 1.300 firmes contra la planta de triatge. Ho farà demà aprofitant que hi ha sessió parlamentària. El president, Antoni Tomàs Pineda, les lliurarà als parlamentaris Lluís Llach i Lluís Guinó, de Junts pel Sí. Ho farà en nom de l'Associació Mossèn Josep Dalmau, president del Patronat del Santuari Ecològic de Gallifa i rector d'aquesta localitat.

La vinculació de Josep Dalmau -segons fonts de l'Associació de Veïns- és simbòlica. Es tracta d'un dels 130 capellans que l'11 de maig de 1966 es van manifestar davant de la Direcció Superior de Policia a la Via Laietana. Va acabar amb una càrrega policial contra els clergues amb sotana. Les imatges van donar la volta al món. Dalmau va ser un dels que va anar al capdavant de la manifestació. La idea és que sigui el símbol d'una demanda del territori -segons l'associació- perquè les coses es facin ben fetes.

També està previst que a l'acte hi hagin representants dels dos grups municipals: CiU, a l'equip de govern, i Junts per Sant Jaume-Acord Municipal, a l'oposició.

Les signatures aniran acompanyades d'un text que va en contra de la ubicació del Centre de Triatge de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca. Apunta que no volen la planta a cap lloc del terme municipal i precisa que «ni a vora del riu, ni al polígon industrial». Tampoc el volen a cap altre lloc de la Garrotxa.

L'Associació considera el projecte totalment innecessari. Afirmen: «La planta existent a Orís, (Osona) pot absorbir perfectament les deixalles de la Garrotxa sencera»; i asseguren «estar convençuts que tot respon a interessos econòmics i, fins i tot, polítics».

Fonts de l'Associació han comunicat que uns 500 signants són veïns de Sant Jaume. Es tracta d'una localitat de 812 habitants, on en les darreres eleccions municipals van votar 440 persones.

La resta són gent de pobles de la rodalia, com Montagut, Tortellà, Argelaguer, Castellfollit i Besalú. També hi ha gent d'agupacions naturalistes, associacions de veïns de localitats veïnes, sindicats i partits.

Els moviment de les firmes ha estat precedit d'assemblees informatives. La darrera va tenir lloc el 29 d'abril i hi van participar Antoni Tomàs, President de l'Associació de Veïns de Sant Jaume de Llierca; Carles Santaeulària, de l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa; i Sílvia Pagès (CUP), consellera al Consell Comarcal de la Garrotxa.

Van plantejar que la planta de triatge està prevista en terreny agrícola i permeable en un meandre natural del riu Fluvià, amb el perill de contaminació dels aqüífers i l'impacte ecològic en un àmbit d'interès connector. Van exposar que la voluntat de posar-la -segons ells- respon a interessos econòmics. La consideren desproporcionada.

L'oposició al centre de triatge deriva del 2011, quan el Consell Comarcal de la Garrotxa va fer pública la voluntat de fer la planta a Sant Jaume. Va tenir el seu moment més alt en l'aprovació del Pla Especial Urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa en el ple del 12 de juliol del 2013. Durant l'aprovació, va tenir lloc una dura intervenció del president dels veïns, Antoni Tomàs Pineda.

Ara, el lliurament de firmes arriba pocs dies després de l'anunci de la Junta de Residus de destinar 14 milions d'euros al Centre de Triatge. La previsió és fer la inversió en 4 anualitats, fins al 2020. Fa poc també va transcendir que els residus del Pla de l'Estany aniran a la planta de Sant Jaume. Encara hi ha el litigi que l'Ajuntament manté contra la planta.