L'Ajuntament de Celrà ha començat a utilitzar tècniques alternatives als plaguicides i herbicides químics en el tractament de la vegetació. L'Àrea de Medi Ambient organitza una xerrada informativa, el dimecres 6 de juliol, a les 8 del vespre a l'Ateneu, per exposar els beneficis d'aquests mètodes en la jardineria municipal i domèstica.

Celrà ha anat reduint progressivament l'ús d'herbicides químics i actualment ja no s'apliquen en les zones més sensibles del municipi. Des de fa uns mesos, a més, s'utilitzen tècniques de control biològic per al control de plagues, malalties i males herbes en l'arbrat municipal. El següent objectiu que s'està posant en marxa és ampliar a tot el nucli urbà residencial la zona lliure d'herbicides químics i realitzar una prova pilot per avaluar l'ús d'un producte alternatiu a base de vinagre.

L'ús de productes fitosanitaris i els seus potencials riscos sobre la salut de les persones i el medi ambient cada cop susciten més debat entre la societat, fins al punt que arreu del món hi ha diversos territoris que han restringit o prohibit l'ús d'alguns d'aquests productes, com el glifosat, component actiu dels herbicides més estesos i recentment declarat potencialment carcinogen per l'OMS.

Doble objectiu

Segons la regidora de Medi Ambient, des de l'Àrea s'està treballant amb un doble objectiu: «d'una banda, ajustar-se a les normatives vigents sobre productes fitosanitaris, disposar d'assessorament professional i realitzar la formació adequada entre la brigada municipal; i de l'altra, conscienciar la ciutadania respecte de l'ús de mètodes no agressius amb el medi i avançar cap a una jardineria municipal sostenible i ecològica.