L'Agència de Salut Pública de Catalunya està investigant una intoxicació alimentària que ha afectat dues persones que es troben ingressades en estat greu a la Unitat de Cures Intensives de l'hospital Josep Trueta de Girona. Segons ha informat el Departament de Salut, es tracta de dos bombers de la Generalitat adscrits al parc de Palafrugell i que estan hospitalitzats a l'UCI amb sospita de botulisme. Les investigacions de Salut Pública se centren en el dinar casolà que van compartir els dos bombers afectats dilluns passat, amb set companys més, mentre estaven de guàrdia al mateix parc de bombers baixempordanès. De les nou persones exposades, però, només dues han desenvolupat símptomes.

Els dos afectats van començar a percebre el malestar el mateix dilluns a la nit. Dimarts van anar d´urgències a l´hospital de Palamós i d´allà van ser derivats al Trueta. Immediatament, van quedar ingressats a l´UCI, en estat greu i pronòstic reservat.

A l´hospital de Girona van ser tractats amb sèrum antibotulínic per especialistes de la Unitat de Cures Intensives amb el suport de la Unitat de Toxicologia, que es va posar en marxa el mes de gener passat. Com a mesura preventiva, a més, s´han centralitzat al Trueta més dosis de sèrum antibotulínic, gràcies a la Xarxa d´Antídots de Catalunya.

Ara s´està a l´espera que els testos diagnòstics que s´estan analitzant a l´Institut Carlos III de Madrid en donin la confirmació oficial, però tot apunta que es tracta d´una intoxicació alimentària per botulisme, poc freqüent però de conseqüències greus, segons recorden des del Departament de Salut.

Tècnics de l´Agència de Salut Pública estan investigant quin aliment podria ser el causant de la intoxicació. Segons va explicar la responsable de Salut Pública a Girona, Cristina Pérez, en declaracions a l´ACN, la investigació s´ha centrat en els productes consumits durant l´àpat en comú, s´han agafat mostres dels aliments i s´està fent seguiment d´on es van adquirir, buscant-ne la traçabilitat i recopilant mostres per determinar el focus de contaminació.

«Estem fent vigilància activa a la resta de membres d'aquest àpat, tot i que ningú ha tingut símptomes», va subratllar Pérez, que va afegir que això és una «bona notícia» perquè la incubació de la malaltia és d'entre 12 i 36 hores després de la ingesta. «No s'espera que hi hagi més simptomatologia, però mantenim la vigilància», va concloure.

Un tòxic natural molt potent

El botulisme és una malaltia poc comuna però de conseqüències greus i el darrer brot declarat a Catalunya va ser l´any 2011, quan es van intoxicar els cinc membres d´una mateixa família a Barcelona.

La intoxicació està causada per la ingestió d´un dels tòxics naturals més potents, la toxina botulínica (NTBo), preformada a l´aliment.

La doctora Àngels Gispert, especialista de la Unitat de Toxicologia del Trueta, explica que el causant del botulisme és una bacteria present en l´ambient i que fa unes espores que poden sobreviure en l´aliment. En cuinar-lo a altes temperatures, les espores s´eliminen, però pot sobreviure en aliments elaborats de forma inapropiada. Se sol associar a conserves casolanes i a productes mal envasats al buit, per exemple.

La doctora Gispert explica que és molt estrany que es donin casos de botulisme i de fet, en els seus anys de carrera, no n´havia vist cap en directe. El diagnòstic és clínic, explica, ja que analitzar les mostres triga massa temps, i per això, diu, cal felicitar els metges de l´hospital de Palamós per haver detectar la intoxicació ràpidament.

La simptomatologia més visible del botulisme, explica la metgessa del Trueta, és la paràlisi muscular: comença pels músculs oculars i va baixant pel cos, provocant visió borrosa, dificultats en la parla o per deglutir i problemes respiratoris que poden causar una aturada cardiorespiratòria si no es disposa de suport de ventilació.