Recuperar l'activitat i la centralitat del passeig d'en Blai, conegut com el Firal i convertir-lo en un element dinamitzador del nucli antic seran els principal objectius que hauran de complir els arquitectes que optin al projecte de remodelació del Firal d'Olot. La condició va ser presentada per l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas CiU), poca estona després de l'aprovació del plec de clàusules.

Les condicions preveuen un Firal amb un terra, on -segons Corominas- s'hi puguin ballar sardanes sense problemes i amb prou llum per acollir activitats. També ha de ser un espai amb prioritat per als vianants, amb els mateixos arbres que hi ha ara, sense aparcaments, amb mercat setmanal i amb jocs infantils. A més, Corominas va indicar:«Hem de donar valor a les escultures de Miquel Blai, perquè dóna nom al passeig». La condició és trobar un lloc destacat per l'escultura La lectura, intentar ubicar-hi més obres de Miquel Blay i intentar reubicar-hi l'escultura La noia i la gasela de Leonci Quera, la qual ja havia estat al capdemunt del passeig.

El concurs

L'alcalde va explicar que la convocatòria està oberta a tots els arquitectes que tinguin la intenció de presentar-se. El convit exigeix solvència professional. «Exigim que almenys un dels arquitectes de l'equip tingui experiència en obra pública», va apuntar Corominas. Va seguir: «A més de demanar-los experiència, entrem a demanar-los una idea bastant concreta del que haurà de ser el Firal». A la primera fase, els arquitectes participants hauran de presentar una memòria valorada amb plànols, una memòria del procés participatiu que s'ha fet. i un cronogràma.

Corominas va indicar: «Als deu millors projectes presentats tindran un premi de 1.000 €». Dels deu millors, en seleccionaran 3, als quals els donaram 3.000 €. Els 3 finalistes hauran de presentar 4 plàfons amb imatges i explicacions de cada projecte. Els arquitectes hauran de fer bé els plàfons perquè -segons Corominas- serà un instrument a l'hora de fer la defensa pública del seu projecte.

El procés participatiu

En el mateix acte, Javier Fabra, el representant de Raons Públiques (l'empresa que ha dut a terme el procés participatiu) va explicar que fetes les primeres parts del procés, crearan una taula de seguiment, en la qual hi hauran comerciants, veïns i representants de l'Ajuntament.

Pel que fa a la participació que fins ara hi ha hagut va explicar: «Hi ha hagut 11 reunions presencials i 6 trobades al carrer». Hi han comptat la presència de 300 persones, de les quals 50 han seguit tots els actes.

A partir del recompte de participants, l'alcalde va intervenir per anunciar que al final del procés hi haurà una revisió del pla d'usos. L'exàmen haurà de propiciar que el nou Firal sigui -segons va definir l'alcalde- «un gran espai, on passin coses». Això no obstant, els esdeveniments s'hauran de fer de manera que no alterin el dret de descans del veïns.

L'alcalde va comptar que el procés s'acabarà per Sant Lluc (18 d'octubre), que l'encàrrec del projecte es farà pel novembre i que el nou Firal pot estar pel Tura 2017.