Una setantena de treballadors de l'UCI Pediàtrica i la Unitat Neonatal de l'hospital Josep Trueta de Girona han fet arribar a la direcció del centre una carta denunciant que la situació actual de les dues unitats és «insostenible» perquè pateixen d'una «infraestructura obsoleta, falta d'espai, manca de material i mínim personal». La carta, signada per 69 treballadors entre personal d'infermeria, metges i altres professionals, alerta de l'«abandonament crònic» que han patit les dues unitats i critica que les reformes previstes, ja licitades, són «insuficients».

En l'escrit, els treballadors expliquen que en la infraestructura on s'atenen nounats i pacients pediàtrics greus només s'hi han realitzat «mínimes reformes» en tres dècades. «La inversió durant els últims 30 anys ha estat insignificant i se'ns ha promès en diverses ocasions que es farien obres de millora, que finalment no han arribat mai», afirmen. Contraposen el cas dels adults, «tractats en una UCI moderna i puntera», amb els pediàtrics, que «ingressen en una UCI vella, petita i infradotada» i també amb altres serveis del centre que «reben inversions i es modernitzen», com l'ampliació de les Urgències d'adults, en què s'invertiran 3,7 milions d'euros.

«Els espais són insuficients i no compleixen amb les recomanacions de les societats científiques ni del Ministeri de Sanitat», denuncien, assegurant que no hi ha espais específics per aillar els pacients amb patologies infeccioses i que en un espai tan reduït és «pràcticament impossible mantenir la privacitat dels malalts». Afegeixen, que la majoria de material és «vell i insuficient» per atendre les necessitats dels pacients.

Aquestes condicions, diuen els signants, fan «molt difícil que els pacients rebin una atenció de qualitat i que es vegin exposats a situacions de risc innecessàries». L'atenció a usuaris i famílies, apunten, «depèn del continu sobreesforç del personal» que, critiquen, «és el mínim imprescindible perquè les unitats puguin funcionar». En aquest sentit, assenyalen que la proporció d'infermeres per cada pacient greu no assoleix els mínims recomanats per la Societat Espanyola de Neonatologia i la de Cures Intensives Pediàtriques.

Obres «insuficients»

En l'escrit, també mostren el seu malestar amb la reforma de l'UCI Pediàtrica i Neonatologia, en què ja s'està treballant, que preveu guanyar l'espai del passadís perimetral de visites, pràcticament en desús, des d'on les famílies contemplaven abans les criatures ingressades. El pla de millora, es queixen, proposa obres «clarament insuficients», amb un pressupost «ridícul, incapaç de cobrir les demandes de dues Unitats de Cures Intensives de referència a la província» i que s'ha tirat endavant sense escoltar els treballadors.

Per la seva banda, la Gerència Territorial de l'ICS Girona, va expressar ahir la seva «voluntat de millorar el servei de Pediatria del Trueta i l'atenció dels nens i nenes de la regió sanitària». Recorden que la «qualitat assistencial i la seguretat del pacient són prioritats del Trueta», que és l'únic hospital de fora de Barcelona amb unitat de crítics de Pediatria i que està previst que el 14 de juliol s'adjudiquin les obres a les instal·lacions, que suposaran una inversió de 450.000 euros, i representaran «una millora important en el servei». S'ampliaran els llits de crítics -de tres a quatre- i es disposarà d'un box d'aïllament; també creixerà Neonatologia, amb els conseqüents guanys en comoditat i privacitat, a més de comptar també amb una àrea d'aïllament.

Des de l'ICS lamenten que l'escrit pugui «posar en dubte la professionalitat del servei i l'atenció als usuaris» i asseguren que entenen les queixes dels professionals, tot i que «només reflecteixen les millores realitzades en altres serveis i no en el propi». Així, subratllen, s'han fet avenços en l'atenció pediàtrica en els darrers mesos, com la guàrdia de cirurgia pediàtrica 24 hores per operar d'urgència infants que abans eren derivats a Barcelona. També s'han estrenat les noves urgències infantils, amb obres amb un cost de 241.000 euros, i s'ha adquirit un aparell per a les asfíxies neonatals.