La baixempordanesa Meritxell Vinyas ha ideat un sistema per combatre els còlics dels nadons. Vinyas acaba de posar en marxa un projecte anomenat Kusi Wawa que, amb un mètode natural que es basa a aplicar calor en la zona abdominal del lactant i amb les teories del pediatre americà Harvey Karp, redueix el malestar de la criatura.

Vinyas explica que el projecte parteix del naixement de la seva filla, ara fa dos anys, als Estats Units. La nena patia sovint de còlics i ella i el seu marit van provar diverses alternatives per reduir-li el malestar. «Als Estats Units vam estar en contacte amb les teories i els productes que ofereix el mercat americà per aquest problema, i vam conèixer la teoria de les 5S del doctor Karp», explica Vinyas.

Combinant aquesta teoria amb l'antiga tradició d'aplicar calor en la zona abdominal, han posat en marxa el projecte, que consisteix a usar tres peces i el desenvolupament d'una sèrie d'accions per reduir el malestar del nen alhora que li ofereix suport emocional per acabar-se de relaxar.

Per una banda, fa servir un pijama amb un sistema per subjectar una faixa que es col·loca al voltant del cos de la criatura. Aquesta faixa incorpora un coixí tèrmic que s'escalfa amb 20 segons de microones i permet aplicar-li calor a la zona abdominal.

L'escalfor sobre la panxa li produeix un efecte sedant, activa la circulació i estimula el funcionament correcte de l´estómac i els intestins. A més, té un component d'aromateràpia que l´ajuda a relaxar-se.

La tercera peça del sistema és el Wawa Wrap, una mena de manteta que embolcalla l'infant amb la idea de simular l'ambient dins l'úter matern.

«La nostra idea és que el còlic no és només un problema físic del nounat, sinó una barreja de dolor físic i deficiència emocional, per això l'única manera de calmar un brot és tractar els dos problemes alhora», explica la fundadora del mètode Kusi Wawa.