L'ACA no permetrà ampliar o construir noves granges en «zones vulnerables»

El 45% dels municipis catalans tenen problemes de filtracions de purins als aqüífers per l'activitat agrícola i ramadera

01.07.2016 | 07:04
Un tractor escampa purins a la Garrotxa, en una imatge d´arxiu · Marc Martí
Un tractor escampa purins a la Garrotxa, en una imatge d´arxiu · Marc Martí

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va emetre un comunicat on alerta que informarà desfavorablement si es volen obrir noves granges o fer ampliacions a «zones vulnerables» per la contaminació per nitrats.

L'ACA assegura que les mesures emprades fins ara per evitar la contaminació dels aqüífers per l'activitat ramadera «no han tingut l'èxit desitjat». Per això, fa un pas més i no permetrà que en les zones «vulnerables» es pugui incrementar l'activitat ramadera. Un estudi de l'ACA determina que gairebé el 34% de la superfície i el 45% dels municipis han estat declarats vulnerables per excés de nitrats d'origen agrari a les seves aigües. Aquest problema fa que en alguns municipis s'hagin de clausurar pous o connectar-se a noves xarxes d'abastament. Un total de 139 municipis (un 14% de tot Catalunya) han patit concentracions elevades de nitrats a la xarxa d'abastament.

En una circular de principis de juny, l'Agència Catalana de l'Aigua va comunicar que informarà desfavorablement en tots aquells expedients per obrir o ampliar granges en zones declarades vulnerables per la contaminació per nitrats. L'activitat ramadera genera el que es coneix com a purins (una barreja d'excrements d'animals i aigua) que sovint s'usa com a adob als camps. Aquests purins es filtren i van a parar a les aigües subterrànies i les contaminen.

A Catalunya, el 70% del territori depèn en major o menor mesura de les aigües subterrànies per a l'abastament de la població. Per això, des de l'ACA alerten que és molt important que els aqüífers estiguin en bon estat i evitar la contaminació per nitrats (procedents dels purins). Per això, ha fet un pas més i ha assegurat que no permetrà ampliar l'activitat ramadera en zones declarades vulnerables.

Segons un informe de l'ACA, gairebé el 34% de la superfície de Catalunya i el 45% dels municipis han estat declarats vulnerables per excés de nitrats d'origen agrari en les seves aigües. A més, el problema de la contaminació de l'aigua del subsòl genera problemes a un 14% dels municipis del país (139 en total). Aquesta problemàtica afecta les xarxes d'abastament i obliga a clausurar pous, a invertir en nous sondeigs per fer altres pous o a generar noves connexions a les xarxes d'abastament.

Des de la plataforma Salvem l'Empordà de Purins van celebrar la mesura però van demanar a la Generalitat, especialment al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que adopti més mesures per evitar que creixi el nombre de municipis es troben «amb l'aigua no potable». Només a la comarca de l'Alt Empordà hi ha 34 municipis declarats com a «zones vulnerables» per la contaminació per nitrats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema