La defensa ha demanat la posada en llibertat del conductor que, anant begut i sota l'efecte de substàncies estupefaents, va matar una noia en un xoc frontal a Fornells de la Selva (Gironès) el 29 de gener passat. El seu advocat, Narcís Badosa, al·lega que l'investigat té problemes de salut perquè ha quedat "pràcticament minusvàlid" i sosté que no hi ha ni risc de fugida ni de reiteració delictiva perquè "està impossibilitat per conduir". La fiscal i l'acusació particular volen que continuï empresonat tenint en compte la gravetat dels fets i que el jutjat d'instrucció li va imputar delictes d'homicidi dolós i conducció temerària. A més, han recordat al tribunal que, poques hores abans de l'accident mortal, la policia ja el va enxampar conduint borratxo i, tot i això, va tornar a agafar el cotxe. Ara, la secció tercera de l'Audiència de Girona resoldrà si continua a presó o surt en llibertat a l'espera de judici.

El conductor va passar a disposició judicial el 20 de maig i la titular del Jutjat d'instrucció 1 de Girona el va enviar a presó sense fiança per homicidi dolós i conducció temerària. L'advocat de la defensa, Narcís Badosa, ha recorregut la interlocutòria davant l'Audiència de Girona i demana que el deixin en llibertat.

Durant la vista, que s'ha fet aquest dijous, la defensa ha desgranat els motius pels quals creu que ha de sortir en llibertat, ja sigui sota fiança o dictant mesures cautelars. Badosa ha exposat que l'investigat va quedar greument ferit després de l'accident i que pateix seqüeles que aconsellen que rebi tractament des de casa, i no en un centre penitenciari.

De fet, segons ha explicat, primer va ingressar a la presó a Figueres però l'han hagut de traslladar a Brians perquè al Puig de les Basses no podia rebre el tractament i la rehabilitació que necessita. També ha ressaltat que està pendent d'una intervenció quirúrgica. El conductor no va passar abans a disposició del jutjat perquè va estar ingressat al Trueta i a un centre assistencial de Palamós. "L'excarceració permetrà que pugui recuperar-se de forma ambulatòria al domicili", ha exposat Badosa.

A més, l'advocat també apunta que la jutgessa instructora, en la seva interlocutòria de presó, ha "prejutjat" l'investigat perquè li atribueix un homicidi dolós quan, segons la defensa, es tractaria d'un homicidi imprudent. El lletrat ha explicat que el conductor no tenia cap intenció d'agafar el cotxe aquell dia i que ho va fer només perquè la seva família li va comunicar que el seu pare havia ingressat a l'hospital en estat terminal. "Va rebre una notícia fatal, va perdre el nord i per això va agafar el cotxe havent begut", ha detallat.

Segons Badosa, la taxa d'alcohol del conductor no superava el límit penal permès i posa en dubte les analítiques d'estupefaents perquè li van prendre les mostres després d'administrar-li diversos medicaments. També ha exposat que es tracta d'una persona diagnosticada per alcoholisme i que està en tractament seguint un programa de desintoxicació.

Finalment, la defensa descarta que hi hagi risc de reiteració delictiva per diversos motius: perquè ell mateix va entregar voluntàriament el carnet de conduir al jutjat i perquè, per les seqüeles de l'accident, ha quedat "pràcticament minusvàlid" i "està impossibilitat per conduir". També nega el risc de fugida perquè té tota la seva família a les comarques gironines i tampoc té diners per escapar-se.

Menyspreu per a la vida

La fiscal i l'acusació particular que representa la família de la jove de 23 anys que va morir en l'accident, s'han oposat a la petició de llibertat. La fiscal ha recordat al tribunal que, poques hores abans del sinistre, la policia ja va aturar el conductor i li va posar un parany al vehicle per anar sota la influència de begudes alcohòliques i conducció temerària. Tot i això, va tornar a agafar el cotxe "demostrant un menyspreu absolut per a les normes i l'autoritat", ha indicat l'advocat de l'acusació particular.

Aquest no és l'únic antecedent per delictes contra la seguretat del trànsit. La fiscal ha exposat que també té una sentència ferma però amb la pena suspesa per conducció temerària. "Hi ha risc evident de reiteració delictiva", ha afirmat.

Les acusacions també sol·liciten que continuï empresonat tenint en compte la gravetat dels delictes que li imputen, homicidi dolós i conducció temerària. "Cal ponderar la situació de presó preventiva amb el dret a la vida de les persones que circulen per la carretera, el fet que hores abans ja li van obrir un altre procediment per fets semblants i la gravetat del resultats", exposa la fiscalia.

L'acusació pública posa en dubte que l'estat de salut de l'investigat sigui un motiu per a la posada en llibertat. "Els informes mèdics conclouen que hi ha una evolució favorable i, tot i que té dificultats per conduir, no està impossibilitat físicament per fer-ho", ha afegit.

"És una fal·làcia que diguin que no existeix risc de fugida ni de reiteració delictiva, el mateix dia dels fets va demostrar sobradament que li és igual si té el carnet de conduir o no", ha detallat l'advocat de l'acusació particular que recorda que "hores abans ja li van retirar el carnet i va tornar a conduir". El lletrat de la família de la víctima ha conclòs exposant que, ni en la declaració al jutjat ni al llarg d'aquests mesos, el conductor ha mostrat "cap tipus de penediment".

Un cop exposats els arguments de les parts, la secció tercera de l'Audiència de Girona resoldrà si el conductor continua a la presó o surt en llibertat a l'espera de judici.