Trànsit ha retirat 5.154 carnets de conduir amb la implantació del permís per punts

L´excés de velocitat és la infracció principal i saltar-se els semàfors s´està convertint en una de les causes destacades

30.06.2016 | 07:29
Trànsit ha retirat 5.154 carnets de conduir amb la implantació del permís per punts
Trànsit ha retirat 5.154 carnets de conduir amb la implantació del permís per punts

Des de la implantació del permís per punts, l´any 2006, a Catalunya s´han retirat 44.627 permisos i més de sis milions de punts. A les comarques de Girona s´han superat les 5.000 pèrdues de carnet. El Servei Català de Trànsit valora de manera positiva la contribució del permís per punts en la reducció de la sinistralitat viària a Catalunya en el seu desè aniversari.

Deu anys després de la implantació del sistema del permís per punts, l´1 de juliol de 2006, és hora de fer balanç: s´han perdut 5.154 carnets de conduir a les comarques de Girona durant la seva primera dècada en vigor. Durant aquest mateix període, a tot Catalunya, se´n van perdre fins a 44.627, el que suposa un 1,09% del cens de 4.094.773 conductors.

La infracció que ha comportat més pèrdues de punts –si s´analitzen aquests 10 anys–, és la velocitat excessiva o inadequada. De fet, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), aquesta causa ha suposat la retirada de 2,5 milions de punts, un 40% del conjunt a Catalunya.

En canvi, pel que fa a la infracció que s´ha detectat que va més en augment durant els últims anys i la que resta més punts en vies urbanes és la de saltar-se els semàfors. S´ha passat de suposar un 13% el 2007 (12.984 punts) de mitjana al 33% (22.600 punts) del total de punts perduts el 2015.

Les infraccions per l´ús dels mòbils, en canvi, es va detectar que havien caigut (41.427 punts el 2007), últimament, però, segons el SCT, han tornat a augmentar (81.519 punts) gràcies a l´auge de l´ús dels telèfons mòbils Smartphone. En un inici aquesta infracció va suposar un 7% dels casos i actualment, s´ha incrementat fins a l´11% com mostren les dades del 2015.

Quant a les infraccions relacionades amb el consum d´alcohol han caigut. S´ha passat d´un 13% (92.642 punts el 2007) de mitjana al 9%, la qual cosa suposa 68.111 punts retirats el 2015.

Si es fa una anàlisi de les pèrdues de permisos a la província de Girona durant el període es veu (vegeu la imatge del gràfic) que s´ha passat de 28 permisos perduts el 2007, als 321 de 2015, passant per un fort repunt el 2010 amb 1.279. Després la xifra va anar caient i es va estabilitzar entre el 2012 i el 2014, i es va situar al voltant les 450 pèrdues de permisos de conduir. I des de principi d´any, els conductors han perdut ja 198 permisos.

Girona és, després de Barcelona i Tarragona, la tercera demarcació de Catalunya on els conductors han perdut més permisos. A Barcelona des de l´inici de la implantació del carnet per punts hi ha hagut un total de 30.074 conductors que han perdut el permís i a Tarragona fins a 6.710.

Si es mira per gènere, els homes són els qui més perden el carnet i representen el 73% dels casos i les dones, el 27%. Quant a edats, cal destacar que dels 35 i 44 anys és la franja d´edat amb més conductors que es queden sense permís.

Compte amb els reincidents
La directora del Servei Català de Trànsit. Eugenia Doménech va fer un balanç positiu dels deu anys d´implantació a Catalunya del permís per punts en un acte celebrat dimarts a Barcelona.

Tot i això, la titular del SCT va assenyalar que hi ha un grup de conductors reincidents per als quals no ha estat efectiu i va assegurar que «preocupen els reincidents, conductors que han perdut el permís més d´una vegada. Hem de pensar què podem fer amb aquests conductors i per això des de l´SCT hem creat un Grup de Treball de reincidents per valorar quines propostes podem fer per a aquest col·lectiu».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

Enllaços recomanats: Premis cinema