El servei d'assistència jurídica gratuïta ha rebut el 2015 menys assumptes a la província de Girona en una tendència a la baixa que previsiblement seguirà així al llarg de 2016, principalment per la modificació de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) que va entrar en vigor el desembre passat i va suprimir les faltes i modificar diversos articles. En xifres, el volum d'actuacions dels Col·legis Oficials d'Advocats de Girona i Figueres sumen 32.486, que són 1.689 assumptes menys que el 2014.

El delegat dels Serveis Territorials de Justícia, Jordi Martinoy, indica que independentment d'aquesta lleugera disminució la província de Girona suposa un «deu per cent» de la inversió en justícia gratuïta de tot Catalunya, només superada per Barcelona, que és on se concentra el volum més gran d'assumptes. Pel que fa a les jurisdiccions, és la penal que la que s'endú «més de la meitat» de les actuacions dels advocats del Torn d'Ofici, seguida de la jurisdicció civil, es sobretot en casos de família -divorcis i separacions- i en assumptes hipotecaris. Menys necessitats hi ha a la jurisdicció contenciosa-administrativa -bona part són casos d'estrangeria- i la laboral.

Pel que fa a les execucions hipotecàries, el delegat indica que se li ha traslladat la demanda de crear un torn específic en aquesta matèria, tot i que considera que actualment és un assumpte on els ciutadans estan «ben assistits» i «cal tenir en compte que la part més forta ja ha passat», doncs aquestes es van disparar els anys immediatament posteriors a l'inici de la crisi. No obstant això, reconeix que «és un debat que està sobre la taula».

Al llarg de 2015, els dos col·legis d'advocats de la província han realitzat 20.603 actuacions de defensa (21.701 l'any 2014), 9.943 assistències a detinguts (10.515 el 2014) i 1.940 assistències a víctimes de violència domèstica (1.959 el 2014), cosa que ha donat lloc a l'entrada de 17.321 expedients -en un mateix expedient hi poden haver diverses actuacions- i se n'han resolt 18.107.

La justícia gratuïta és un dels puntals de la protecció social i els requisits per accedir-hi són fonamentalment econòmics. Hi poden accedir totes aquelles persones que no superin els 14.910,28 euros anuals «per unitat familiar», encara que els mitjans econòmics es poden valorar individualment perquè existeix una certa flexibilitat en determinats casos, com per exemple quan hi ha interessos familiars contraposats en el litigi. Martinoy assegura que la pràctica totalitat de les peticions han sigut acceptades el 2015, a excepció d'un «tres per cent que s'han denegat». En la majoria dels casos a la província, els ciutadans «ja vénen assessorats», d'aquí que gairebé totes les peticions estimades favorablement.